Novo:

Živko Vukasović

 Živko Vukasović

Timothy Hackworth Timothy Hackworth

Akademik ŽIVKO VUKASOVIĆ, zoolog, entomolog, profesor. Rođen je 23. listopada 1829. u Beravcima. U Slavonskom Brodu završio višu pučku školu. Studirao u Beču i Grazu pravo i biologiju. Na vinkovačkoj Gimnaziji je namjesni učitelj, profesor biologije od 1852. do 1855. Godine 1855./56. je vježbenik kod Graničarske komande u Zagrebu. Slijedećih je godina namjesni učitelj u Osijeku, Križevcima i Rijeci. Od 1865. do 1869. je perovođa ili pisar Hrvatske dvorske kancelarije u Beču, koju više ne vodi Ivan Mažuranić, već unionist Emil Kušević. Narednih godina 1871./74., vraća se u službu kod  Graničarske komande u Zagrebu i školski je nadzornik  za graničarske škole.

Napisao je nekoliko školskih udžbenika i 10 zoloških članaka o kornjašima.

U ožujku 1866. boravi u Zagrebu i sudjeluje pri otvaranju JAZU-a. Jedan je od prvih njenih redovitih (pravih) članova i suradnik njezinih izdanja.

Godine 1873. boravi u Vinkovcima, na gimnazijskoj maturi kao predsjednik ispitne komisije uz tadašnjeg ravnatelja Franju Petračića. Matura se još polaže na njemačkom jeziku, dobro se sjeća dr. O. Kučera u  svom članku  Nekoliko uspomena na vinkovačku gimnaziju.

Umro je u Zagrebu 10. kolovoza 1874. godine.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.