Novo:

Zima u glazbi (2)

Jedan od zasigurno najpopularnijih klasičnih baleta, naročito često izvođen u vrijeme oko Božića, je Ščelkunčik (kod nas prevođeno kao Orašar) čiju je glazbu napisao Pjotr Iljič Čajkovski (1840-1893). Balet, naravno, osim plesnih pokreta, izraza lica i scenske postavke, ima glazbu, i sadržaj, odnosno literarni predložak na temelju kojega je nastao. U ovom slučaju to je priča Orašar i Kralj Miševa Ernsta Theodora Amadeusa Hofmanna.

Prva izvedba cjelovitog baleta Orašar izvan Rusije održala se u Engleskoj 1934. godine

Prva izvedba cjelovitog baleta Orašar izvan Rusije održala se u Engleskoj 1934. godine

Ernst Theodor Amadeus Hofmann (1776-1822) je bio njemački pisac i glazbenik, čiju je maštovitu priču Čajkovski uglazbio. Hofmann je studirao pravo i radio kao pravnik, a u ostalo vrijeme bavio se umjetnostima – radio je u kazalištu, skladao, pisao priče, pisao osvrte na glazbena događanja. Napisao je nekoliko priča koje su do dan danas ostale vrlo zamijećene u glazbi – primjerice Hofmannove priče kao opera Jacquesa Offenbacha, balet Coppélia, Kreisleriana koju je kao instrumentalno djelo za klavir solo napisao Robert Schumann, a po literarnom djelu Glazbene patnje glazbenog ravnatelja Johannesa Kreislera E. T. A. Hofmanna.

Prva cjelovita izvedba baleta u Americi zabilježena je 1944. godine u San Franciscu

Prva cjelovita izvedba baleta u Americi zabilježena je 1944. godine u San Franciscu

Balet je nastao – odnosno njegova glazba, 1891 i 1892. godine, tek koju godinu prije smrti Čajkovskog. Glazba Čajkovskog kao da nas na rukama i u zanosu nosi u zemlju bajke, ljepote i Božićnog ugođaja. Zimski ugođaj i blagdan uglazbljeni su već na početku baleta u sceni kićenja božićnog drvca, a pojavljuju se u većoj dozi u drugoj slici u borovoj šumi prekrivenoj snijegom, te u Valceru pahuljica.

Antoinetta dell’Era je bila talijanska balerina – prva balerina u ulozi Vile Šećera u baletu Orašar, na premijeri baleta u St. Petersburgu

Antoinetta dell’Era je bila talijanska balerina – prva balerina u ulozi Vile Šećera u baletu Orašar, na premijeri baleta u St. Petersburgu

Glazba je zaživjela i vlastiti život, otrgnuvši se od baleta, i to idejom samoga skladatelja. Čajkovski je dijelove glazbe za balet skupio u orkestralnu suitu, i nazvao ju Ščelkunčik suita. Ta suita i danas je rado na repertoaru mnogih orkestara. Postoji i suita prerađena za klavir koju je napisao Mihajl Pletnev, sa malo drugačijim odabirom dijelova glazbe iz baleta. Glazba iz baleta, odnosno orkestralne suite, koristila se i u mnogim crtanim filmovima, prvenstveno Disney kompanije, raznim drugim filmovima, a i u reklamama.

Ovdje možete pogledati nekoliko isječaka iz Orašara:

About Zanina Bilic (89 Articles)
Akademska glazbenica pijanistica i profesorica klavira nakon diplome na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji poslijediplomski je studij sa stipendijom DAAD završila u Muenchenu. Nastupala je u Hrvatskoj i inozemstvu, kao solist i komorni glazbenik te kao klavirska pratnja. Bavi se i pedagoškim i humanitarnim radom. Živi i radi u Zagrebu sa suprugom i kćeri.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.