Novo:

Židovska autonomna oblast Birobidžan – ”Sovjetski Cion”

Najava predavanja

Skrivena duboko na istoku ruskog Sibira, na granici s Kinom, više od 5000 kilometara istočno od Moskve nalazi se židovska autonomna oblast Birobidžan u kojoj je JIDIŠ I DANAS SLUŽBENI JEZIK. Birobidžan je utemeljen 1928. godine kao rezultat Lenjinove nacionalne politike prema kojoj se svakoj narodnosti koja je bila tvorbeni entitet u Sovjetskom Savezu jamčio teritorij na kojemu se mogla nastaviti njegovati kulturna autonomija unutar socijalističkog okvira.

Više o Birobidžanu nekada i danas saznajte na predavanju u organiziranom u okviru Geografskog ponedjeljka. Predavanje je u ponedjeljak 12. siječnja 2015. s početkom u 19.00 sati na Geografskom odsjeku PMF-a.

Predavanje vodi dr.sc. Gabi Abramac.

Članak o Birobidžanu ćemo objaviti na stranicama Hrvatskog povijesnog portala u nedjelju 11. siječnja 2015.

Gabi Abramac
About Gabi Abramac (4 Articles)
Lingvistica i stručnjakinja za međunarodne odnose. Doktorirala je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu iz područja sociolingvistike, radom o jeziku i identitetu hasidskih zajednica u Brooklynu. Stručna usavršavanja iz područja međunarodnih odnosa završila je u New Yorku i Washingtonu. U Jeruzalemu je pohađala međunarodni program Yad Vashem instituta. Radila je za organizacije UN, OSCE i World Learning. U Zagrebu vodi školu stranih jezika Sokrat i osnivač je jedinog centra za učenje jidiša u ovom dijelu Europe. Autorica je knjige ”Dos heylike yidish vort” i brojnih drugih članaka o židovskim zajednicama i jezicima u dijaspori. Redovito organizira predavanja iz područja židovske povijesti, jezika i kulture, te gostuje u televizijskim i radijskim emisijama.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*