Novo:

Zdravko Miljak

Zdravko Miljak, rukometaš, zlatni-olimpijac. Rođen je u Vinkovcima 9. listopada 1950. Osmogodišnju školu i gimnaziju završio je u Vinkovcima 1969. U gimnaziji počeo igrati rukomet, stasao u pravog rukometnog napadača, nekad poznatog, RK „Lokomotiva“ Vinkovci. Po završetku gimnazije otišao na studij građevine u Zagreb, prešao u RK „Medveščak“. U tadašnjoj jugoslavenskoj prvoj rukometnoj ligi istaknuo se kao rasni i ubojiti napadač koji razara protivničke obrane i postiže golove. Izbornik jugoslavenske reprezentacije Ivan Snoje i trener Vlado Štencl uvršćuju ga u münchensku olimpijsku rukometnu reprezentaciju. Jugoslavija je na olimpijskim igrama u Münchenu 1972. osvojila zlatnu medalju u rukometu pobjedom nad reprezentacijom Čehoslovačke 21:16. Zdravko Miljak je tako postao zlatni rukometni olimpijac. Godine 1974. na rukometnom SP u DR Njemačkoj, s reprezentacijom Jugoslavije Zdravko Miljak osvaja 3. mjesto i brončanu medalju. Za reprezentaciju SFRJ odigrao 130 utakmica. Igrao i za reprezentaciju svijeta.

Osamdesetih godina Zdravko Miljak igra u njemačkoj rukometnoj Bundes ligi za VfL „Günzburg“, gdje je jedan od najboljih njemačkih rukometnih strijelaca. Godine 1983/84. u 25 odigranih utakmica postiže 188 golova, od toga 61 su sedmerci. U Njemačkoj je bio rukometni trener.

I danas je Zdravko Miljak, pored svojih menadžerskih poslova, sportski djelatnik, predsjednik je RK „Medveščak“, član je Kluba hrvatskih zlatnih olimpijaca, aktivan u komisijama Hrvatskog olimpijskog komiteta i drugdje. Živi i radi u Zagrebu.

Miljak (drugi slijeva) na teniskom turniru 'Nikica Radman' u Zadru 2008. godine

Miljak (drugi slijeva) na teniskom turniru 'Nikica Radman' u Zadru 2008. godine

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.