Novo:

Zavičajni kviz Krasna zemljo

Na inicijativu voditelja županijskih stručnih vijeća nastavnika i učitelja povijesti Istarske županije Daniela Bogešića i Sonje Bančić već se treću godinu održava Zavičajni kviz Krasna zemljo. Pod pokroviteljstvom Upravnog odjela za kulturu i Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije, Katoličko društvo prosvjetnih djelatnika Istre mons. Antuna Heka organizirat će kviz s ciljem popularizacije zavičajne povijesti.

Prvo izdanje kviza održano je 2011. godine u Poreču, provjeravalo se znanje iz povijesti Istre u 19. stoljeću, s naglaskom na vrijeme osnivanja Istarskog pokrajinskog sabora. jer se upravo te godine obilježavala 150. obljetnica osnutka te institucije. Drugo izdanje kviza 2012. godine okupilo je natjecatelje i njihove mentore u Pazinu, a također je tematski bilo vezano za istarsku povijest 19. stoljeća. i djelovanje biskupa Jurja Dobrile.

Kviz se sastoji od natjecanja u rješavanju testa znanja (zadaci objektivnoga tipa) i pronalaženja odgovora na terenske zadatke. Prva dva izdanja kviza okupila su učenike 8. razreda osnovnih škola i učenike 4. razreda srednjih škola. Učenici/učenice iz pojedine škole natjecali su se u paru što je posebno važno kod rješavanja terenskih zadataka gdje pored znanja do izražaja dolazi i njihova brzina, snalaženje u prostoru i spretnost.

Ovih dana počele su i online prijave za treće izdanje natjecanja. Tematski smo se vratili u antičku Istru i razdoblje kada su prostorom Istre šetali Histri i Rimljani pa će ovogodišnji kviz u rujnu biti  namijenjen učenicima 6. razreda osnovnih i 2. razreda srednjih škola.

Sve informacije o kvizu natjecatelji i njihovi mentori kao i ostali zaljubljenici u povijest mogu pronaći na web stranici http://www.krasna-zemljo.info

Igor Dobrić
About Igor Dobrić (1 Articles)
Profesor povijesti u Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile Pazin.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.