Novo:

Žarko Mijatović

Leipzig u Bachovo doba Leipzig u Bachovo doba

Žarko Mijatović, glumac. Rođen je 28. siječ­nja 1933. u Subotici. Vinkovačku Gimnaziju pohađao 1944. do 1946. Nakon završene srednje škole, studira ekonomiju u Sarajevu, a usporedno i glumu u Dram­skom studiju i Malom pozorištu. Prvim profesional­nim ugovorom vezan za Narodno pozorište u Mosta­ru (1959), a u zeničko Narodno pozorište prelazi 1964. Tu doživljava punu glumačku afirmaciju i postaje njegov prvak. Najistaknutije glumačke kreacije dao ulogama: Ahmed Nurudin (Selimović, Derviš i smrt), Nosač Samuel (I. Samokovuja Pasthva nosača Samuela), Jago (Shakespeare, Otelo) i drugima. Česti je gost u radio i televizijskim dramama i serijama Televizije Sarajevo gdje svojim ulogama potvrđuje izraziti glu­mačko umijeće. Zapažene je uloge dao i u bosansko-hercegovačkoj kinematografiji Valter brani Sarajevo (1972) i drugima.

Predavao je glumu u Dramskom studiju Zenica, te tako svojim pedagoškim radom dao brojne mlade glumce Zenice. Bavio se režijom u matičnom kazalištu. Za vrijeme rata u Bosni, otišao u mirovinu (1993), ali danas još povremeno glumi u kazalištu. Predsjednik je hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ i tako još uvijek aktivan u kulturnom životu Zenice, posebice među Hrvatima u gradu. Često se vraća u Vinkovce i sudjeluje na otvaranju „Vinkovačkih jeseni“, te za vrijeme „Festivala glumca“ redoviti je gost. Danas živi u svojoj Zenici, kao umirovljenik je još uvijek aktivan u kazalištu i Hrvatskom kulturnom društvu „Napredak“.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.