Novo:

You’ve lost that loving feeling

Svaki put kad na radiju, odnosno nekom drugom proizvođaču buke, čujem bariton Billa Medleya kako započinje pjesmu sa

„You never close your eyes anymore when I kiss your lips“

prvo se sjetim velikog filmskog hita „Top Gun“. One iz prijašnjih generacija zasigurno podsjeća na nešto sasvim drugo, a o kasnijim generacijama se ni ne usudim nagađati. Riječ je o prvom stihu pjesme „You've lost that loving feeling“ iz radionice Phila Spectora[1], Barryja Manna i Cynthie Weil[2], originalno izvedene od sastava „Righteous Brothers“ [3] [4].

Righteous Brothers Righteous Brothers

Pjesma je snimljena u listopadu, a objavljena u studenom 1964. na istoimenom albumu, kao i u single izdanju. Ni producent (Spector), niti članovi sastava (Bill Medley i Bobby Hatfield) nisu očekivali veliki uspjeh pjesme, jer je bila spora, te, za ono doba, preduga (03:45 min.). Osim toga, Hatfield nije bio pretjerano oduševljen kompozicijom, jer se tenor [Hatfield] uključivao tek u pripjevu. Zbog svih tih objektivnih i subjektivnih, komercijalnih i egoističnih razloga i bend, i producent ostali su zatečeni kad je pjesma 6. veljače 1965. dohvatila prvo mjesto Billboard Hot 100 ljestvice, na kojem je ostala tjedan dana, te drugo mjesto Billboard R&B ljestvice!

Scena iz filma Top Gun u kojoj se izvodi ova pjesma

Scena iz filma Top Gun u kojoj se izvodi ova pjesma

Pjesma je doživjela [najmanje] još 75 verzija, među kojima se mogu naći imena velikana pop glazbe poput Elvisa, Gladys Knight, Pat Boone, Isaac Hayes, Tom Jones, Gene Pitney i drugi…

Tijekom svojih 35 godina u dvadesetom stoljeću originalna verzija pjesme puštana je na radiju i televiziji više od 8 milijuna puta (8.000.000!) što joj je osiguralo prvo mjesto na BMI Top 100 Songs of the Century[5] (Prvih 100 pjesama stoljeća) i zasluženu prepoznatljivost u cjelokupnoj svjetskoj kulturnoj baštini.

Bilješke:
[1] Vidi: http://www.philspector.com/ ;
Poslušaj: http://digital.library.unt.edu/ark:/67531/metadc19772/m1/ : Track3, Track4 i Track5

[2] Vidi: http://www.mann-weil.com/

[3] Vidi: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Righteous_Brothers;
http://hr.wikipedia.org/wiki/The_Righteous_Brothers;
http://www.jeffosretromusic.com/rbrothers.html

[4] Zgodno je znati da je među pratećim vokalima bila i tada mlađahna Cher, koja će i sama ubrzo ostvariti glazbenu karijeru zavidne uspješnosti. (op. a.)

[5] Vidi: http://www.bmi.com/news/entry/232893

Poster za film Top Gun

Poster za film Top Gun

Dinko Odak
About Dinko Odak (32 Articles)
Diplomirao sam politologiju na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, smjerove: javne politike; međunarodni odnosi. Radio sam kao radio-voditelj i urednik, DJ, pomotor, državni službenik i u sektoru usluga zaštite okoliša. Povijest, pogotovo vojna, mi je hobi posljednjih četvrt stoljeća, a bavim se i analizom (i sintezom) stvarnih, a ne medijskih, međunarodnih odnosa i/ili događaja. Nepopravljivi sam antropopesimist i kolapsist.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*