Novo:

XV. državno natjecanje iz povijesti

Izvjestaj s državnog natjecanja

U Trogiru je od 9. do 11. travnja 2014. održano XV. državno natjecanje iz povijesti, učenika osnovnih i srednjih škola. Trogir je grad u srednjoj Dalmaciji, kojeg su osnovali grčki kolonisti u 3. stoljeću prije Krista. Zovu ga još i Grad sretnog trenutka, zbog kipa grčkog boga Kairosa, boga sretnog trenutka koji je pronađen u gradu. Romaničko-gotička jezgra  grada jedna je od najočuvanijih u Europi, te je uvrštena na UNESCO-ov popis Svjetske kulturne baštine.   

Škola domaćin bila je Osnovna škola Majstora Radovana, čiji su se učenici i djelatnici pod vodstvom ravnatelja Vilka Stojana pokazali kao izvrsni organizatori i ljubazni domaćini.

Svečano otvorenje natjecanja održano je u kongresnoj dvorani Hotela Medena u kojem su bili smješteni sudionici natjecanja. Sudionike natjecanja pozdravili su:predsjednik Državnog povjerenstva za natjecanje Mladenko Domazet, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović, Vilko Stojan ravnatelj OŠ Majstora Radovana i dogradonačelnik Trogira Radovan Slade Šilović. Svečanost otvaranja popraćena je prigodnim i lijepim scenskim i glazbenim  programom od strane učenika OŠ Majstora Radovana.

U četvrtak 10. travnja 2014. otpočelo je natjecanje u dvije kategorije: pisana provjera znanja i samostalni istraživački radovi učenika iz povijesti. Nakon pisane provjere znanja bilo je organizirano razgledanje grada Trogira uz stručno vodstvo, za nastavnike i učenike.

U poslijepodnevnim satima za učenike i mentore bile su organizirane terenske ekskurzije u tri grupe. Jedna grupa išla je u Solin i razgledavala starohrvatske spomenike, druga grupa u Split u Muzej hrvatskih arheoloških spomenika i Dioklecijanovu palaču, a treća grupa u Kaštela. Svi izleti bili su poučni i zanimljivi.

Natjecanje iz povijesti ima dvije kategorije. Prva je pisana provjera znanja za učenike osnovne škole (7.razred i 8. razred) te pisana provjera znanja za učenike srednje škole, i to prema skupinama: 1. skupina – Prapovijest i Stari vijek, 2.skupina – Srednji i Rani novi vijek, 3.skupina – 18. i 19. stoljeće  i 4. skupina – 20. stoljeće.

U večernjim satima objavljeni su i službeni rezultati natjecanja prema skupinama. Državni prvak u skupini sedmih razreda je: Josip Imbrišak, iz OŠ Ivanska, a mentor je profesor Nikola Puran. U skupini osmih razreda državni prvak je Branko Šego iz OŠ Ivana Mažuranića iz Vinkovaca, a mentor je profesorica Ivana Velić. Za 1. skupni (Prapovijest i Stari vijek) državni prvak je Filip Medak iz Gimnazije Metković, a mentor je profesor Jozo Jurković. U drugoj skupini (Srednji i Rani novi vijek) državni prvak je Florijan Zagorščak iz Gimnazije Matije Antuna Reljkovića iz Vinkovaca, a mentor je profesorica Anka Tomić. U trećoj skupini (18. i 19. stoljeće) državni prvak je Petar Havliček iz Srednje škole Augusta Šenoe iz Garešnice, a mentorica je profesorica Milka Prodanić. U četvrtoj skupini (20. stoljeće) državni prvak je Ana Krce-Ivančić iz Dubrovačke privatne gimnazije, a mentorica je profesorica Katarina Capor. U pisanim provjerama znanja nastojalo se odmaknuti od puke faktografije i ispitivanja činjenica, pa su zadaci ispitivali više razine znanja. Učenici su u pisanim provjerama znanja pokazali zavidno znanje i povjesničarske vještine, što pokazuju vrlo visoki postotci riješenosti testova za sve skupine.

U kategoriji samostalnih istraživačkih radova najboljim radom je proglašen rad pod naslovom Condura Croatica. Gajeta ili ratni brod? Rad su izradili i predstavili učenici Ante Lucin i Lujo Stanišić iz Gimnazije Vladimira Nazora iz Zadra, a mentor je profesor Igor Artić. I ove godine samostalni istraživački radovi učenika pokazali su se vrlo zanimljivim i kvalitetnim.  Detaljan uvid u rezultate natjecanja možete naći na web stranici Agencije za odgoj i obrazovanje i web stranici škole domaćina.

U petak 11. travnja bilo je svečano proglašenje pobjednika i zatvaranje natjecanja. Za izvrsnu provedbu i organizaciju natjecanja ove godine uvelike je zaslužna tajnica povjerenstva viša savjetnica iz Agencije za odgoj i obrazovanje gospođa Loranda Miletić.

Čestitamo svim učenicima i mentorima na postignutim rezultatima i zahvaljujemo se gostoljubivim domaćinima.

Linkovi:

Suzana Pesorda
About Suzana Pesorda (7 Articles)
Radi u Srednjoj školi Sesvete kao profesorica povijesti i geografije. Urednica je dvaju geografskih udžbenika i metodičkog priručnika iz geografije za strukovne škole. Autorica je niza članaka kurikulumske tematike vezane uz nastavu povijesti i geografije, objavljenih u časopisima Napredak, Povijest u nastavi, Profil Akademija, Geografski glasnik i drugima. Sudjelovala je u osnivanju i jedno vrijeme bila dopredsjednica Hrvatske udruge nastavnika povijesti u radu koje i danas aktivno sudjeluje. Radila je u povjerenstvima za odobravanje udžbenika geografije i povijesti, članica je Državnog povjerenstva za natjecanje iz povijesti te uredništva časopisa Povijest u nastavi.

1 Comment on XV. državno natjecanje iz povijesti

  1. Drago mi je sto od ucenika i kolega koji mi se javljaju mogu cuti da je organizacija ove godine znatno napredovala.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.