Novo:

XIV. Državno natjecanje iz povijesti

Izvjestaj s državnog natjecanja

Ove godine Državno natjecanje iz povijesti učenika osnovnih i srednjih škola održano je u Lovranu od 17. 4. -19. 4. 2013. Lovran je prekrasno mjesto smješteno na Liburnijskoj rivijeri, bogato kulturno povijesnim znamenitostima i prirodnim ljepotama. Natjecanje je održano uOsnovnoj školi Viktora Cara Emina, čiji su se djelatnici pod vodstvom ravnateljice Ive Erceg pokazali kao gostoljubivi domaćini i izvrsni organizatori. Na natjecanju je sudjelovalo 250 učenika i mentora koji su bili smješteni u hotelu Excelsior u Lovranu.

Svečano otvorenje XIV. Državnog natjecanja iz povijesti održano je u sportskoj dvorani Osnovne škole Viktora Cara Emina popraćeno prigodnim i zanimljivim scenskim i glazbenim nastupima.  Sudionicima natjecanja u svojim pozdravnim govorima zaželjeli su puno uspjeha i dobre rezultate,  ugodan boravak i druženje ravnateljica OŠ  Iva Erceg, načelnik općine Lovran Emil Gržin, pročelnica odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije  Jasna Vlašić, u ime Državnog povjerenstva za natjecanje iz povijesti Marijana Marinović tajnica i predsjednik Željko Holjevac, a u ime Agencije za odgoj i obrazovanje je ravnatelj podružnice u Rijeci Oleg Đaković. U svom govoru gospođa mr. sc. Marijana Marinović poručila je učenicima i mentorimada su oni sam vrh znanja iz povijesti u Hrvatskoj, i da samim sudjelovanjem na natjecanju predstavljaju ono najbolje što se može postići u znanju iz povijesti.

Izuzetno lijep i bogat glazbeni i scenski program obogatilo je i društvo Red čuvara grada Zagreba  koji su svojim nastupom nastojali oživjeti viteške borbe u srednjem vijeku, te su izazvali veliko zanimanje i pažnju gledatelja. Nakon priredbe sudionici natjecanja bili su počašćeni specijalitetima Lovrana i mogli su razgledati školu, koja ima zanimljivu etnografsku zbirku.

drzavno-2013-vitezovi

Drugi dan natjecanja četvrtak 18. travnja bio je ispunjene pisanjem pisanih provjera znanja, predstavljanjem samostalnih istraživačkih radova učenika iz povijesti, našlo se također vremena za razgled Lovrana, a u poslijepodnevnim satima i za izlete u okolicu. Tako su učenici i mentori birali između razgleda Opatije, Kastava ili Mošćeničke Drage gdje su im vodiči bili izuzetno gostoljubivi učitelji i nastavnici iz škole domaćina.

Natjecanje iz povijesti ima sljedeće kategorije: prva je pisana provjera znanja za učenike osnovne škole 7. razred i 8. razred i pisana provjera znanja za učenike srednje škole, i to prema skupinama: 1. skupina – Prapovijest i Stari vijek, 2.skupina – Srednji i Rani novi vijek, 3.skupina – 18. i 19. stoljeće  i 4. skupina – 20. stoljeće. Za učenike srednje škole postoji i kategorija samostalnih istraživačkih radova. Nakon pisanja provjera znanja i predstavljanja samostalnih istraživačkih radova u večernjim satima objavljeni su i rezultati natjecanja. Učenici su u pisanim provjerama znanja pokazali zavidno znanje i povjesničarske vještine, što pokazuju vrlo visoki postotci riješenosti testova za sve skupine. Dakle uloženo je mnogo truda i rada od strane učenika i mentora da bi se postigli visoki rezultati. Zanimljivo je primijetiti da se na natjecanju pojavilo više učenika iz iste škole, odnosno da je bilo mentora koji su imali učenike u nekoliko kategorija natjecanja i to iz škola iz manjih gradova.  Na natjecanju je predstavljeno i petnaest samostalnih istraživačkih radova. Predstavljanje radova i ove godine  je izazvalo je veliko zanimanje i pažnju.

Državni prvaci su: skupina 7. razred osnovne škole; učenica Antonija Jurišić, mentor Manuela Kujundžić, OŠ Popovača, Popovača. Za skupinu 8. razred  učenica Liana Šošo, mentor Marina Lusina, iz OŠ Eugen Kumičić, iz Rijeke. Za 1. skupinu Prapovijest i Stari vijek državni prvak je učenik Matej Vereš, mentor Anđa Sokol iz Prve gimnazije Osijek. Za 2. skupinu Srednji i Rani novi vijek državni prvak je Ivan Borna Ninčević, mentor Natalija Jadrić, iz Gimnazije Karlovac. Državni prvak u 3. skupini je učenica Lucija Bajkovec, mentor Verica Mutvar iz Gimnazije Čakovec. U 4. skupini državni prvak je učenica Hana Fiala, mentor Milka Prodanović, iz Srednje škole August Šenoa iz Garešnice.

U kategoriji samostalnih istraživačkih radova pobjednik je istraživački rad učenica Valentine Pongračić i Gabrijele Perhaj, mentor Višnja Burek iz Prve gimnazije Varaždin. Naslov rada je:Urbarijalna regulacija u sučijama Majerje, Nova Ves i Sračinec u Donjopoljskom kotaru Varaždinske županije (1773.-1783. godine).

U petak 19. travnja učenici i mentori slobodno prije podne i lijepo vrijeme iskoristili su za šetnju uz more, a neki su izabrali i izlet u Mošćeničku Dragu. U 12 sati u hotelu Excelsior u Kongresnoj dvorani  održano je svečano proglašenje pobjednika i zatvaranje XIV. Državnog natjecanja iz povijesti za osnovne i srednje škole. Uz čestitke svim učenicima i sudionicima predsjednik povjerenstva državnog natjecanja Željko Holjevac uručio je plakete i nagrade za prva tri osvojena mjesta prema kategorijama, a svi ostali sudionici dobili su pohvalnice i zahvalnice.

INFO: Suzana Pešorda radi kao nastavnica povijesti u Srednjoj školi Sesvete i dugogodišnja je članica Državnog povjerenstva za provedbu natjecanja iz povijesti.

Suzana Pesorda
About Suzana Pesorda (7 Articles)
Radi u Srednjoj školi Sesvete kao profesorica povijesti i geografije. Urednica je dvaju geografskih udžbenika i metodičkog priručnika iz geografije za strukovne škole. Autorica je niza članaka kurikulumske tematike vezane uz nastavu povijesti i geografije, objavljenih u časopisima Napredak, Povijest u nastavi, Profil Akademija, Geografski glasnik i drugima. Sudjelovala je u osnivanju i jedno vrijeme bila dopredsjednica Hrvatske udruge nastavnika povijesti u radu koje i danas aktivno sudjeluje. Radila je u povjerenstvima za odobravanje udžbenika geografije i povijesti, članica je Državnog povjerenstva za natjecanje iz povijesti te uredništva časopisa Povijest u nastavi.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.