Novo:

Vladimir Erasmo Babić

Vladimir Erasmo Babić, prof. povjesničar. Rođen u Županji 2. lipnja 1898. U Županji je završio pučku školu, gimnaziju pohađa u Vinkovcima, završava u Zagrebu. Studij povijesti i zemljopisa na Filozofskom fakultetu u Beogradu završava 1923. Kao ljevičar često premještan i proganjan od starojugoslavenskog režima. Radi na gradskim gimnazijama širom države. Rat dočekao u Zagrebu, protjeran u Srbiju gdje ga tamošnji režim umirovljuje. Nakon rata ga ponovo aktiviraju komunisti, vraća se u Zagreb gdje predaje na Višoj pedagoškoj akademiji, radi u Ministarstvu prosvjete NR Hrvatske.

Piše povijesne udžbenike za osnovne, srednje škole i gimnazije. Za “Historiju naroda Jugoslavije I.”  napisao je “Hrvatske zemlje u ranofeudalno doba od VII. do XII. stoljeća”;  član je uredništva Historijskog zbornika, urednik Nastave historije u srednoj školi, preveo s ruskog “Historija diplomacije II“.

Umro u Zagrebu 16. rujna 1979.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.