Novo:

Verulamium – St Alban (2. dio)

Srednjovjekovna povijest grada, međutim, veže se uz proces pokrštavanja rimske Britanije  tako da je moderan grad St Albans preuzeo ime od prvog britanskog kršćanskog mučenika iz III. stoljeća p. Kr. Alban je bio ugledni građanin rimskog Verulamiuma. Prema nekim povjesničarima Alban je kao poganin pod već kršćanskim utjecajem dao sklonište u svojoj kući kršćanskom bjeguncu, svećeniku Amphibalusu od kojeg je, pretpostavlja se, i primio kršćanski utjecaj. Alban je svećeniku pomogao da pobjegne tako što ga je obukao u  vlastitu odjeću. Zbog toga je čina Alban bio doveden pred suca oko 250. godine gdje je odbio priznati rimske bogove izjavljujući: „Ja poštujem i obožavam pravog živućeg Boga koji je stvorio sve stvari“. Budući je kršćanstvo bila zabranjena vjera u Carstvu, Alban je bio osuđen na smrt. Odveden je izvan grada te pogubljen odsijecanjem glave, a legenda govori da su njegovu egzekutoru ispale oči kad je mačem pogubio Albana. Njegovo je tijelo potom bilo pokopano na brdu gdje je kasnije sagrađena crkva (Catedral and Abbey Church of St Alban), a Alban je tako postao prvi kršćanski mučenik u Engleskoj. Vjerovanje o moći iscjeljivanja na mjestu mučeništva već je u IV. stoljeću privlačilo mnoge kršćane, a poglavito nakon što je 429. godine Sveti Germanus iz Auxerrea posjetio grobnicu koja je sve do danas mjesto stalnog kršćanskog hodočašća.

Ulaz u crkvu Svetog Albana

Ulaz u crkvu Svetog Albana

Unutrašnjost crkve Svetog Albana

Unutrašnjost crkve Svetog Albana

Unutrašnjost crkve Svetog Albana

Unutrašnjost crkve Svetog Albana

Kao posebnost ističem prozor iznad balkona, prekrasni viktorijanski rad u kamenu kojega je dizajnirao lord Grimthorpe (dizajnirao je i mehanizam Big Bena), poznat pod imenom prozor ruža.

Prozor ruža

Prozor ruža

Srednjevjekovni grad  St. Albans uvelike se gradio od ostataka rimskog Verulamiuma, dakle, u njegovoj neposrednoj blizini, oko mjesta pokopa St. Albana.

Rimski i srednjovjekovni grad

Rimski i srednjovjekovni grad

Srednjovjekovni duh grada očuvan je posebno u njegovoj arhitekturi, a dokaz je činjenice koliko Englezi cijene svoju prošlost i svoju kulturno – povijesnu baštinu (ali i prirodnu). U gradu su očuvane brojne gostionice, primjer The Tudor Tavern koja na prvom katu ima očuvano predvorje iz 1400. godine, dok ulični dio gostionice datira od prije 1500. godine, a kao posebnost su originalno sačuvani prozori na prvom katu.

Srednjovjekovni dio grada

Srednjovjekovni dio grada

Iz srednjeg vijeka potječe i zanimljiva osmerokutna zgrada The Fighting Cocks And Abbey Mills, premještena na svoje sadašnje mjesto 1538. godine. Naziv gostionice sugerira da su se u njoj održavala popularna klađenja na borbe pijetlova za što je bio idealan i oblik same zgrade. Tabla na gostionici govori kako je u njoj boravio Oliver Cromwell te da spada među najstarije gostionice u Engleskoj.

Gostionica

Gostionica

Gostionica

Gostionica

Nasuprot gostionice nalaze se crkveni mlinovi koji su danas pretvoreni u stanove.
Sam grad na svakom koraku odiše prošlošću, a potvrđuju to i brojna događanja tijekom godine, primjerice, St. Albans Festival Pilgrimage (letak) ili 70. godišnjica osnutka Verulamium muzeja (letak) i brojna druga u kojima, što osobno moram primijetiti u velikoj mjeri aktivno sudjeluje školska populacija brojnih škola St. Albana, čime se zapravo najviše njeguje identitet mjesta u kojem živimo, ali i cijele domovine.

Letci o događanjima u St Albansu

Letci o događanjima u St Albansu

Hipokaust (izvana, unutrašnjost, podno grijanje)

Hipokaust (izvana, unutrašnjost, podno grijanje)

About Suzana Jagic (14 Articles)
Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirala je povijest i geografiju. Magistarski rad obranila je 2008. na Poslijediplomskom znanstvenom studiju hrvatske povijesti Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Doktorski rad s temom Prosvjetna politika u osnovnome školstvu Hrvatskog zagorja 1918. – 1941. obranila je 2012. godine. Radila je u OŠ Vidovec, a od 1996. radi u OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Ivancu kao učiteljica povijesti (geografije). Godine 2007. napredovala je u zvanje učitelja mentora, a 2012. stekla je napredovanje u učitelja savjetnika. Aktivna je u radu Županijskog stručnog aktiva učitelja povijesti i posebice dodatnom radu povijesne skupine koju vodi u školi i s kojom je postigla dobre rezultate na županijskoj i državnoj razini. U svom radu primjenjuje suvremene nastavne metode kojima obrađuje raznovrsne teme iz zavičajne i opće povijesti ponajviše kroz projektnu i terensku nastavu. Voditeljica je i istraživačke sekcije koja djeluje u sklopu školske učeničke zadruge Ivančica. Sudjelovala je na više seminara, znanstvenih i stručnih skupova na županijskoj, međužupanijskoj, državnoj i međunarodnoj razini, a na nekima je održala predavanja i radionice. Jedan je od organizatora stručnog skupa koji je bio održan povodom 170. obljetnice školstva u Ivancu u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje u Zagrebu.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.