Novo:

Van Cliburn

Van Cliburn je jedno od najjačih pijanističkih natjecanja na svijetu. Nešto poput Olimpijskih igara za atletiku. Pijanistička natjecanja često služe kao katapult za izbacivanje mladih i nadarenih pijanista u orbitu uspjeha i velikih koncerata. Mnogi su poznati pijanisti sadašnjice upravo nakon briljantnog nastupa na nekom od važnih pijanističkih natjecanja dobili pažnju medija i koncertne angažmane koji su ih odveli u uspješnu karijeru. Najpoznatiji primjer je Ivo Pogorelić, a primjera ima još. Natjecanje  je dobilo naziv po američkom pijanistu Harveyju Lavan Cliburnu Jr., kojeg su svi zvali Van Cliburn. Van Cliburn je rođen 1934. godine u Americi, u državi Louisiana. I danas u dobi od 73 godine i dalje je aktivan i na koncertnim nastupima i u nizu drugih aktivnosti vezanih uz glazbu.

Van Cliburn je prve satove klavira dobivao od svoje majke, i to već u dobi od tri godine. Sa šest godina obitelj je preselila u Texas. Sa 12 godina već je osvojio prvo mjesto na natjecanju na državnoj razini i mogućnost da nastupi sa Houstonskim simfonijskim orkestrom. Već sa 17 godina upisao je Juilliard School of Music u New Yorku gdje je učio kod profesorice Rosine Lhevinne.

1958. godine, kada je imao 24 godine, prouzročio je pravi urnebes pobjedivši na prvom po redu, dakle tek osnovanom, pijanističkom natjecanju koje nosi ime velikog ruskog skladatelja romantike Pjotra Iljiča Čajkovskog u Moskvi. Natjecanje ‘Čajkovski’ i danas je među najjačim i najzahtjevnijim pijanističkim natjecanjima na svijetu.

Tim natjecanjem, u jeku međusobnog prepucavanja SSSR-a i SAD-a tkoje bolji i pametniji i moćniji i u naoružanju i u znanosti, pa i u umjetnosti, SSSR htio je dokazati superiornost ruske tradicije u glazbenoj umjetnosti. Van Cliburnova fantastična izvedba u finalu natjecanja oduševila je i žiri i publiku koja ga je nagradila ovacijama i to u trajanju od 8 minuta, sva je publika bila na nogama.

Navodno su se članovi žirija savjetovali sa tadašnjim ruskim premijerom Hruščovom da li da daju prvu nagradu Amerikancu? Hruščov je upitao: ‘Je li on uistinu najbolji?’ Žiri je jednoglasno ustvrdio: ‘Je!’ Hruščov je na to odgovorio: ‘Onda mu je dajte!’

Van Cliburn je dospio na naslovnicu američkog tjednika ‘Time’, sklopio ugovor s izdavačkom kućom RCA Victor, za koju je snimio Klavirski koncert P. I. Čajkovskog i upravo je taj album prvi u povijesti postigao milijun prodanih primjeraka u području klasične glazbe.

Njegov put ka uspjehu i slavi tako je započeo. Povijesna je činjenica i za veliku pohvalu inicijativa grupe profesora glazbe i volontera iz Fort Wortha u Texasu koji su Van Cliburnu u čast osnovali pijanističko natjecanje. Tijekom godina natjecanje je postiglo zavidnu reputaciju i slovi kao direktni konkurent natjecanju Čajkovski u Moskvi – po visokim kriterijima.

Zanimljivo je da je na prošlom natjecanju, 2005. godine (natjecanje se kao i Olimpijada održava svake 4 godine) zlatnu medalju osvojio mladi ruski pijanist Aleksandar Kobrin.

Ruska je pijanistička škola, uprkos normalnim usponima i padovima po godinama i generacijama, vrhunska. Srebrnu medalju osvojila je mlada pijanistica iz Južne Koreje, sa samo 19 godina – Joyce Yang, a Kristalnu nagradu mlada Kineskinja Sa Chen.

Na ovoj  stranici  možete poslušati kako Joyce Yang svira Bacha:
http://www.cliburn.org/index.php?page=winner_detail&compID=19

Sljedeće natjecanje održat će se 2009. godine u Fort Worthu u Texasu. Osim samog profesionalnog natjecanja, postoji i natjecanje za pijaniste amatere Van Cliburn kao i niz sjajnih obrazovnih projekata. Van Cliburn djeluje i kao organizacija i kao fondacija, unutar koje se odvijaju mnoge aktivnosti. Projekti su vrlo smisleni i pozitivno afirmiraju vrijednost kalsičnog obrazovanja iz klavira, kao osnove za svako daljnje glazbeno obrazovanje ili kao osnovu poznavanja glazbe i razvijanja u bilo kojem smjeru, čak i izvan glazbene sfere i stoga ću ih pobliže opisati.

 ‘Glazbena buđenja’ je projekt koji učenicima osnovnih škola u lokalnoj zajednici predstavlja koncerte na klaviru uživo, u njihovim školama, uz pijanista i voditelja koji djecu vodi kroz program i objašnjava kulturni i povijesni kontekst glazbenih djela.

Poduka klavira – omogućena je odabranim učenicima tijekom cijele godine, uz predavanja i materijale za učenje.

‘Posvojite natjecatelja’ – popularan projekt koji omogućuje školama da ‘posvoje’ jednog od natjecatelja na profesionalnom natjecanju i ugoste ga na manjem kocnertu u dvorani svoje škole, te kasnije prate prolazak ‘svog’ natjecatelja kroz natjecanje.

Fort Worth, Texas, promovira se pod motom ‘Kauboji i kultura – samo u Fort Worthu’

Fort Worth, Texas, promovira se pod motom ‘Kauboji i kultura – samo u Fort Worthu’

Dopuna: Umro je u svom domu 27. veljače 2013. godine.

About Zanina Bilic (89 Articles)
Akademska glazbenica pijanistica i profesorica klavira nakon diplome na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji poslijediplomski je studij sa stipendijom DAAD završila u Muenchenu. Nastupala je u Hrvatskoj i inozemstvu, kao solist i komorni glazbenik te kao klavirska pratnja. Bavi se i pedagoškim i humanitarnim radom. Živi i radi u Zagrebu sa suprugom i kćeri.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.