Novo:

Ustaška prisega (zakletva)

Tekst ustaske zakletve

Novi kandidat za primanje u UHRO (Ustaše) morao je nakon provjere položiti prisegu. Prisega se obično polagala u mračnoj sobi u kojoj su na stolu bili postavljeni križ, dva prekrižena pištolja i goli bodež. Ti su predmeti osvjetljeni dvijema svijećama. Kandidata bi se jedno vrijeme ostavilo da razmišlja u samoći, a nakon toga su u prostoriju ušla dva muškarca. Prvi "kum" i drugi vođa buduće terorističke skupine tzv. trojke.

Kandidat bi tada podignuo tri prsta desne ruke i izgovorio zakletvu:

Zaklinjem se Bogom svemogućim i svime, što mi je sveto, da ću se držati ustaških načela i pokoravati se propisima te bezuslovno izvršavati sve odredbe Poglavnika, da ću svaku povjerenu mi tajnu najstrože čuvati i nikome ništa odati. Zaklinjem se, da ću se u ustaškim redovima boriti za izvojevanje samostalne države Hrvatske i sve učiniti, što mi Poglavnik naloži. Zaklinjem se, da ću jedanput izvojevanu hrvatsku državnu samostalnost i hrvatsku narodnu slobodu u ustaškim redovima čuvati i braniti. Ako se ogriješim o ovu prisegu, svjestan si svoje odgovornosti za svaki svoj čin i propust, ima me po ustaškim propisima stići kazna smrti. Tako mi Bog pomogao! Amen!”

Tekst zakletve je tijekom vremena doživio poneku izmjenu.

ustaska_zakletva

Miljenko Hajdarovic
About Miljenko Hajdarovic (108 Articles)
Magistar povijesti i magistar edukacije sociologije, diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Do travnja 2020. g. urednik ovoga portala.