Novo:

Ustaška emigracija

Ante Pavelić je s pratnjom umaknuo u unutrašnjost Austrije, prema Salzburgu, u američku zonu. Malo je bilo onih koji su znali gdje se skriva. Tu se pritajio i pripreman je prelazak u Italiju. Prelazi u Italiju tek nakon što je formiran Hrvatski narodni otpor. U jesen 1946. preobučen kao peruanski redovnik prelazi u Italiju. Skrivao se u Firenci, kasnije nedaleko Rima, te na kraju u Napulju. U Italiji je boravio do listopada 1948. kada bježi u Argentinu i nastanio se u Buenos Airesu.

Pavelić je nakon propasti NDH raspustio Ustaški pokret i razriješio prisege sve njegove članove. Već u ljeto 1945. dolazi do sređivanja ustaških redova u Austriji. Na sugestiju Pavelića, nekih vodećih članova ustaškog pokreta i vlade NDH kao zastupstvo emigracije izabrani su dr. Lovro Sušić, Božidar Kavran i dr. Mate Frković. Ustaški se pokret prilagodio novoj situaciji i započelo je formiranje Hrvatskog narodnog otpora (HNO). Od početnog okupljanja 1945. do formalnog organizacijskog uobličavanja 1947. prošle su dvije godine. Kavran je bio zadužen za uspostavljanje veze s domovinom, a djelovao je kao Pavelićev zamjenik. Najviša tijela HNO bila su Hrvatsko državno vodstvo (HDV), zatim Radni odbor (RO), Hrvatski državni odbor (HDO) i Matični odbor (MO). Pavelić se nije neposredno angažirao u okupljanju vodstva i organiziranju otpora, nego je to činio iz pozadine preko posrednika zadržavši naziv – Vrhovni zapovjednik Hrvatskog narodnog otpora.

U Italji je bilo nekoliko sabirnih logora za ustaše. Najpoznatiji među njima je Fermo. U Fermu su izrađeni žigovi za HNO, NDV i HDO. Svi službeni dokumenti i žigovi bili su bez znaka i slova U, a nosili su natpis Nezavisna država Hrvatska. U prvim tjednima emigracije mnogi su se nadali skorom povratku u Hrvatsku, koji će biti podstaknut sukobom Zapada i SSSR-a. Srpska literatura tu navodi i pomoć, posebno financijsku, od strane Vatikana i obavještajne službe SAD-a.

Nakon što se Pavelić prebacio u Italiju, a posebice nakon propasti Akcije 10. travnja, započela je i velika akcija za prebacivanje emigranata u prekomorske zemlje. Emigriralo se u Argentinu, Čile, Brazil, Venecuelu, Peru, južnu Afriku, a muslimanski elementi u Saudijsku Arabiju, Egipat, Siriju i Tursku. Emigranti u Siriji stupili su u legije za borbu protiv Izraela, a neki i u francusku Legiju stranaca koja je tada spremana za Vijetnam. Preostala ustaška emigracija u Europi nalazila se u Italiji, Austriji, Španjolskoj, Francuskoj, Njemačkoj i Belgiji.

U literaturi je pisano i posljeratnim pregovorima Mačeka i Pavelića, ali uvijek preko posrednika. Ustaše su preko Mačeka nastojale u očima javnosti skinuti svoju fašističku prošlost, a Maček je navodno oprezno pristao eksponirati ideju o obnovi NDH jer se nije mogao odreći ustaške financijske potpore.

Također u “Ratnicima mira” se navodi da su ustaše planirale i stvaranje srednjoeuropske konfederacije. Konfederacija je zamišljena kao unija katoličkih zemalja u Podunavlju i srednjoj Europi – u nju bi ušle Hrvatska, Slovenija, Austrija, Mađarska, Čehoslovačka i eventualno Poljska.

Miljenko Hajdarovic
About Miljenko Hajdarovic (108 Articles)
Magistar povijesti i magistar edukacije sociologije, diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Do travnja 2020. g. urednik ovoga portala.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.