Novo:

Učenici iz Jalžabeta odali počast Gradu-heroju

U obilježavanje 21. obljetnice Dana sjećanja na Vukovar uključili su se i osmaši OŠ „Petar Zrinski“ Jalžabet. Cilj je bio obići najpoznatije lokacije Vukovarske bitke te uz stručno vodstvo čuti sve informacije o Domovinskom ratu iz prve ruke. Iako se sadržaji za Domovinski rat i Vukovarsku bitku obrađuju tek potkraj školske godine, ipak smo pokušali organizirati jednodnevni put u Vukovar. Za pomoć smo zamolili i Općinu Jalžabet koja se bez problema uključila te uz njihovu financijsku potporu ostvarili naš cilj. Odlučeno je da se u Vukovar ide 14. studenog, prije obilježavanja Dana sjećanja, i to iz dva razloga: želja je bila izbjeći gužvu na vukovarskim ulicama, a i obljetnica pada Vukovara se poklapa s Danom općine Jalžabet u kojem tradicionalno sudjeluje mnogo učenika. Na posjet Gradu-heroju odlučili su se gotovo svi učenici osmih razreda, a bilo je i upita i od drugih djelatnika Škole te bivših učenika.

Iako je put bio naporan za učenike (pet sati u jednom pravcu), a tematika tužna, ipak je poslužilo i vrijeme, nije bilo gužvi i sve smo obišli prema planu. Ova posjeta Istočnoj Slavoniji omogućila je nove spoznaje učenicima iz više predmeta: povijest, hrvatski jezik, geografija, sat razredne zajednice, stoga su oni sve to dobro prihvatili. Prvo se posjetila Bolnica, odnosno muzejski postav u prizemlju. Lutke, kreveti, zavoji, glas Siniše Glavaševića negdje iz pozadine odmah su pogasili svaki učenički nestašluk. Zatim je obiđen Spomen dom Ovčara s Hangarom i masovnom grobnicom. Zapaljeni su lampaši, a učenici su pripremili izlaganja o vukovarskom novinaru, heroju Siniši Glavaševiću koja su pročitali kod njegovog stratišta. Poslije Ovčare Memorijalno groblje. Za stradale branitelje i civilne žrtve položeno je zajedničko cvijeće kod spomenika Zračni križ, a lampaši su zapaljeni na grobu generala Blage Zadra i njegovog sina Roberta. I na kraju Križ na Dunavu. S Križa na ušću Vuke u Dunav najljepši je pogled na Vukovarsku adu, riječni otok koji zajedno sa Šarengradskom, a i još pokojim kvadratnim kilometrom priobalnog zemljišta i dalje svojata Srbija. S učenicima je bio i proslavljeni branitelj Ivica Vugrinec iz Leštakovca koji je nakon ranjavanja u bitki kod Jarmine ostao invalid. Ovaj posjet ga se duboko dojmio. Bio sam više puta na obilježavanju vukovarske tragedije, no sada sam prvi puta bio u muzejskom postavu u Bolnici, a i čuo sam neke nove podatke. Teško je bilo sve proći, no ono što je dobro da se Vukovar brzo obnavlja – svaki puta kad dođem sve je ljepši, rekao je Vugrinec. Učenicima se pridružio i načelnik Općine Josip Križanić te više vijećnika Općinskog vijeća.

Pred ulazom u Spomen dom Ovčara

Pred ulazom u Spomen dom Ovčara

Neki su bili prvi put u Vukovaru pa je ovaj posjet izmamio i pokoju suzu na oči. Vukovar kako je izgledao nekad, prije rata, i danas – dvije su dimenzije. Bez posla je mnogo Vukovaraca, pojedini objekti još su porušeni ili oštećeni, a i poslije dvadeset godina tužni osjećaji ispunjavaju srca građana. Vratilo se samo 60 % prognanih. Većina pripadnika okupatorske vojske i četničkih postrojbi je pobjegla u Srbiju koja teško i polako procesuira zločine. Dvorac Eltz izvana potpuno obnovljen, no ne i iznutra, a velik dio muzejskog fundusa i dalje je ko zna gdje s one strane Dunava. Nad gradom stražari Vodotoranj – simbol otpora na koji su branitelji svake noći postavljali hrvatsku trobojnicu, teško ranjen simbolizira patnju Grada-heroja. Plan da se u podnožju izgradi muzej Domovinskog rata i dalje je samo na papiru – novca nema za obnovu industrije, a kamoli za kulturu. Iako je želja da se načini skupna fotografija pod Vodotornjem bila velika, opasnost od ispadajućih cigli nas je prisilila na promatranje s pristojne udaljenosti. Poslije razgledavanja lokacija iz Domovinskog rata, bilo je i slobodnog vremena za vlastito istraživanje – ipak su učenici trebali odgovoriti na 20 pitanja iz Geografije (koje uzvišenje počinje u samom centru grada, koje se dvije rijeke susreću u Vukovaru, navedi tri kulturno-povijesna spomenika Vukovara, tko je bio Lavoslav Ružićka…) te izraditi plakat za nastavu Povijesti. O Vukovarskoj tragediji će riječi biti na satovima razredne zajednice. Veliki interes za posjetom Vukovaru ulijeva nadu da će se ovakve ekskurzije održavati i u budućnosti.

Tri generacije Vugrineca

Tri generacije Vugrineca

About Milivoj Dretar (22 Articles)
Diplomirao povijest i geografiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2004. godine radi u OŠ "Petar Zrinski" Jalžabet. Iste godine objavljuje prvi članak „Povijest ludbreške židovske zajednice“ u Podravskom zborniku, a nakon toga seriju članaka o povijesti ludbreških Židova u Ha-Kolu, glasilu židovske zajednice u Hrvatskoj. Pisao i za Historiu Varasdiensis, Meridijane i Most. Dopisnik Glasa antifašista i Ha-Kola, autor više članaka na Hrvatskom povijesnom portalu. Najviše se bavi zavičajnom poviješću i tematikom 2. svjetskog rata, posebno Holokaustom i Narodnooslobodilačkim pokretom.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.