Novo:

Trenkovi panduri okupli povijesne postrojbe iz Hrvatske i inozemstva

12. ožujka 2011. godine, povodom obilježavanja Dana grada Požege, u organizaciji Povijesne postrojbe „Trenkovi panduri“ održan je mimohod  povijesnih  postrojbi iz Hrvatske i inozemstva. U 10,00 sati mimohod povijesnih postrojbi predvođen požeškim mažoretkinjama i Gradskom glazbom „Trenkovi panduri“ krenuo je od željezničkog kolodvora ulicama grada do Trga 123. brigade. Na Trgu 123. brigade, kod spomenika palim Hrvatskim braniteljima nakon državne himne i minute šutnje za sve poginule Hrvatske branitelje i žrtve Domovinskog rata ,  izaslanstvo Trenkovi pandura položili su vijenac i zapalili svijeću. Nakon odavanja počasti palim hrvatskim braniteljima mimohod je nastavio do Trga Sv. Terezije gdje je izaslanstvo Grada Požege položilo vijenac na spomenik fra Luki Imbrišimoviću. Gradonačelnik Grada Požege Zdravko Ronko izvršio je smotru povijesnih postrojbi. O samoj bitci na Sokolovcu podsjetio je gvardijan Franjevačkog samostana  Josip Poleta a prisutnima se obratio i gradonačelnik Grada Požege.

Kako se u Požegi već desetljećima 12.03. slavi Grgurevo a uz Grgurevo idu i pucnjevi iz topova i kubura tako je bilo i sada. Kuburaška društva Keglevićeva straža Kostel i Petrovska pištola iz Petrovskog pucali su iz kubura a Trenkovi panduri iz topa PANDUR.

Nakon glasnog pucnja uslijedilo je zajedničko slikanje a potom nastavak mimohoda ulicama grada do Trga Svetog Trojstva gdje je mimohod dočekan glasnim pucnjevima iz kubura i topa koji su odjekivali glavnim požeškim trgom od spomenika Svetog Trojstva.

U 12,00 sati na brdu Sokolovac gdje se održala povijesna  bitka protiv Turaka upriličen je kulturno zabavni program te otvorena bačva vina za sve prisutne. Bačvu vina je svečano otvorio zapovjednik kopnene vojske RH, general pukovnik, Mladen Kruljac uz pratnju drugih generala i visoki časnika. Predstavnici povijesnih postrojbi su sudjelovali u cijelom programu na Sokolovcu a više od 30 pucnjeva ispaljeno je sa brda.  Članovi povijesnih postrojbi nastavili su zajedničko druženje u Hotelu Grgin Dol u Požegi, gdje su se članovi različitih povijesnih postrojbi upoznali, razmijenili svoja iskustva i mišljenja te dogovorili jačanje zajedničke suradnju koliko god to bude moguće.

 

Vladimir Potnar
About Vladimir Potnar (5 Articles)
Časnik Oružanih snaga Republike Hrvatske od 1991. do 2007. godine. Trenutno je HRVI u mirovini. Oženjen i živi u Požegi. Predsjednik Povijesne postrojbe „Trenkovi panduri“ Požega.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.