Novo:

Tomo Jančiković

Dr.sc. Tomo Jančiković, publicist, političar, odvjetnik. Rođen u Vinkovcima 2. studenoga 1899. Tu je završio pučku školu i pohađao gimnaziju do 1915., završio u Zagrebu 1917., potom studirao na Pravnom fakultetu. Nakon sudija i odvjetničkog vježbeništva, otvorio privatnu odvjetničku kancelariju 1927. Još kao student učlanio se u demokratsku stranku Lj. Davidovića. Premda u proljeće 1928. iznosi u svojim člancima negativno stajalište o istupima S. Radića u beogradskoj Skupštini (Napadi na parlamentarizam), nakon atentata ulazi u HSS i postaje jedan od vodećih suradnika V. Mačeka. Iduće godine, kada je kralj Aleksandar uveo diktaturu, pokreće kao advokat i javna osoba ekshumaciju ubijenih Đ. Đakovića i N. Hećimovića pobijajući službeno izvješće žandarmerije da su ubijeni na granici pri bijegu iz zemlje.

Na izborima 1935. i 1938. kao član HSS izabran je za zastupnika u beogradsku skupštinu iz novomarofskog kotara, premda je režim lažirao izbore. Istovremeno je aktivan kao odvjetnik u raznoraznim političkim procesima, piše stručne i analitičke članke o tadašnjim zakonima, zalaže se za žensko pravo na opravdani pobačaj, piše o stradanju i režimskom atentatu na punca Ivu Pilara u Novostima, Mjesečniku, Odvjetniku i drugim publikacijama.

Za vrijeme NDH dva puta hapšen pa pušten, živi u Crikvenicu, talijanskoj okupacijskoj zoni. Ne slaže se s Mačekovom politikom čekanja, radi ilegalno protiv ustaša, ali se ne odaziva ni partizanima na njihove pozive da dođe u Bosnu. Nakon kapitulacije Italije odlazi u Bari, pa London gdje ulazi u krug suradnika I. Šubašića. On ga postavlja u ljeto 1944. za viceguvernera Narodne banke. Vlada Tito-Šubašić ga u ožujku 1945. potvrđuje na istu dužnost, a krajem godine je zbog sukoba s komunistima dao ostavku i vratio se u Zagreb.

U odsutnosti V. Mačeka 1945., Tomo Jančiković obnavlja HSS i priprema ga za izbore u NR Hrvatskoj 1946. Iduće godine ga zbog političke djelatnosti u HSS hapse komunisti, i na montiranom procesu početkom 1948. ga osuđuju na 10 godina robije zbog suradnje s neprijateljem za vrijeme rata. Kaznu je izdržavao u Lepoglavi gdje je mučen a nakon prebacivanja u Srijemsku Mitrovicu najvjerojatnije je ubijen 30. studenog 1951. godine.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.