Novo:

Tko je Lucy?

Arheolozi Donald Johanson, Maurice Taieb, Yves Coppens i Tim White pronašli su u Etiopiji 30. studenog 1974. godine nekoliko stotina ostataka kostiju. Kostur je dobio šifru AL 288-1. Prva pomisao znanstvenika je bila da su pronašli kostur čimpanze, ali pomnim istraživanjem doznali su da se radi o čovjeku uspravnog hoda. Istraživanjem je dokazano da se radi o ostacima kostura mlade žene prema procjenama visokoj oko 110 centimetara i oko 29 kilograma težine.

Pronađeno je samo oko 40% od ukupnog broja kostiju, ali najveća zanimljivost je njegova starost. Pripada vrsti Australopithecus afarensis starosti oko 3.2 milijuna godina.

Lucy

U vrijeme istraživanja u kampu je često svirao tada aktualan hit Beatlesa “Lucy in the Sky with Diamonds”, pa je kostur prozvan Lucy.

Lucy - mogući izgled

Lucy – mogući izgled

Uzrok smrti nije moguće utvrditi premda grupa znanstvenika zastupa teoriju da je vrlo vjerojatno stradala pri padu s drveta.

Miljenko Hajdarovic
About Miljenko Hajdarovic (201 Articles)
Magistar povijesti i magistar edukacije sociologije, diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Urednik Hrvatskog povijesnog portala i vlasnik obrta Inter nos. Radi u Srednjoj školi Čakovec. Član stručne radne skupine za izradu kurikuluma povijesti.
  • Matic

    Pisma je od Pink Floyda.