Novo:

Sudjelovanje Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Zagreb u Poster Projectu Međunarodne škole za poučavanje o holokaustu, Yad Vashem u Izraelu i Agencije za odgoj i obrazovanje MZOS RH

Kao kolegice i kolege drugih škola i ja sam sa zadovoljstvom prihvatila prijedlog organizatorice naših seminara na temu holokausta, više savjetnice Lorande Miletić i dr. sc. Chave Baruch iz Međunarodne škole za poučavanje o holokaustu Yad Vashem iz Izraela, za sudjelovanje u Poster Projectu.

Vjerovala sam da naši učenici empatiju za žrtve holokausta i drugih zločina protiv čovječnosti, a također i poruke nade, ljubavi i mira, svojim likovnim izričajem mogu pokazati snažnije nego riječima. U Projekt su se uključili učenici prvih i trećih razreda. Radili smo u parovima i pojedinačno, uglavnom u slobodno vrijeme. Informacije o temi pronalazili smo kroz razne izvore znanja: pisane i slikovne izvore Spomen-područja Jasenovac, video zapise, DVD i CD zapise, PP prezentacije s terenske nastave u Jasenovcu, literaturu i rasprave u razredu. Učenici su bili osobito motivirani filmovima koje smo gledali na Festivalu židovskog filma u Zagrebu i Edukacijskim jutrima.

Plakat ‘Nikad vise’

Plakat ‘Nikad vise’

Poruka počasnog predsjednika Festivala, gospodina Branka Lustiga, potakla nas je na izradu Postera HOLOKAUST – NIKAD VIŠE / NEVER AGAIN. U Posteru smo nastojali istaknuti: svu kompleksnost odnosa pojedinaca i skupina; uporabu i zlouporabu ovlasti i moći pojedinaca, organizacija i nacija kada su suočeni s kršenjima ljudskih prava; odgovornost počinitelja zločina, pomagača i promatrača; stradanja Židova i pripadnika drugih naroda u Jasenovcu i ostalim logorima u Europi; patnje djece i dehumanizaciju, ali i ljudske osobine koje nadvisuju granice: požrtvovnost, hrabrost, suosijećanje, suradnju, moralno vodstvo, pr. Diana Budisavljević; i na kraju dužnost sjećanja, pročiščenje i posvećenje života, pr. crvena ruža ili kameni cvijet Bogdana Bogdanovića. Poster je, kao kolaž fotografija, izradila učenica 3. razreda fotografskog odjela, Marija Markić.

Djetelina – jastučić za igle

Djetelina – jastučić za igle

DJETELINA – JASTUČIĆ ZA IGLE, pripadala je logorašici Greti Weiss. Izrađena je od zelene čoje ukradene u krojačnici logora Stara Gradiška, a simbolizira otpor dehumanizaciji i smrti. Repliku DJETELINE SA ČETIRI LISTA izradila je učenica 3. razreda tekstilnog odjela, Dubravka Jurčin.

Poster JASENOVAC – THE MESSAGE OF HOPE AND PEACE izradio je učenik 1. razreda likovnog dizajna, Leopold Bogdan Poljan, uz moje i uz mentorstvo nastavnika likovne struke, Ninoslava Poljana. Posterom smo željeli istaknuti stradanja i patnje ljudi u logoru Jasenovac. U prvom planu Postera likovi su logoraša. Iza njih nalaze se imena žrtava iz kojih se izdižu silhuete koje se stapaju s plavom bojom neba pobjeđujući smrt. Iz imena i tijela žrtava izrasta Plavi cvijet koji kao da crpi snagu iz njih i otvara se prema Nebu, prema životu, s porukom Nade i Mira.

Jasenovac – The message of hope and peace

Jasenovac – The message of hope and peace

I autor Jasenovačkog kamenog cvijeta, Bogdan Bogdanović, o njemu kaže: „ Ja sam Jasenovačkim cvijetom obilježio život – strašan je zločin koji se u Jasenovcu događao, ali važno je prikazati i ono što će biti poslije.“

Smiljana Lazic Marinkovic
About Smiljana Lazic Marinkovic (5 Articles)
Osnovnu školu završila je u Trogiru, gimnaziju u Splitu, a diplomirala povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radila je u više osnovnih i srednjih škola u Sisku i Zagrebu te zavičajnim muzejima u Zaprešiću i Sesvetama. Bila je recenzentica više udžbenika iz povijesti. Od 2005. mentorica je studentima povijesti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Od 1987. nastavnica je povijesti i filozofije u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, godine 2005. napredovala je u zvanje profesor mentor, a 2011. profesor savjetnik.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.