Novo:

Stolovi Chatresa

Knjiga, bolje rečeno knjižica, koju danas ocjenjujem intrigantnog je naslova, ali bi se baš zbog njega čitatelj mogao razočarati sadržajem, jer nas autor prije svega vodi u vrlo usko područje meditativnih vježbi. Naime, on iznosi dokaze o tome da Romi meditiraju uz pomoć stolova Chartresa izrađenih u kućnoj radinosti. Nadalje, te vježbe su detaljno opisane kao i njihova praktična primjena. Povijesnih podataka je vrlo malo, a u odnosu na druge knjige saznajemo tek da su tri stola ugrađena i u katedrali u Lausanne-i (Švicarska). Štoviše, ni zaključci autora o samim katedralama nisu ništa posebno, čak mi se čine i pogrešnim.

Meditirati uz pomoć stolova bi trebali promatranjem istih posloženih u dva reda i dvije različite boje, a pritom bi trebali postići efekt stapanja. Nakon toga naš um postizao bi viša stanja svijesti. Odmah moram reći da mi ne pada na pamet ni pokušavati izvoditi ovakve vježbe (kao ni druge vrste meditacije!), a posebno zato jer sam kratkovidan i ne želim si zamarati oči. Između ostalog, unaprijed se prisjećam da nikad nisam uspio vidjeti nijednu 3-D sliku koliko god se trudio.

Međutim, podatke koje sam pronašao u knjizi smatram iznimno vrijednim iz više razloga. Prvo, zanimljivo je saznati da stolovi Chatresa reproducirani i na krajnje jednostavan način služe za meditaciju. Pritom je važno uočiti da te stolove imenom Chartresa ne identificira autor, već Romi sami, koji postavu stolova k tome nazivaju „inicijacijskim vrtom“. Također, važan je podatak da se stolovi izrađuju u dvije boje sa ukupno šest elemenata, koji u konačnici promatranjem postaju dvanaest. Tako na neobičan način dolazimo do računa 4×3 stola što smatram važnim za dublje razumijevanje samih stolova. U daljnjoj analizi shvaćamo i da stara igra šah nedvojbeno ima za ciljeve meditaciju i razvoj intelektualnih sposobnosti, putem kvadratnog stola i dvije ukrštene boje, o čemu ću jednom morati napisati cijeli članak, a moguće i manju studiju!

Ukratko, knjiga koja daje nekoliko informacija, pa ju je bolje posuditi i ispisati par rečenica, nego je kupiti.

Branimir Bunjac
About Branimir Bunjac (28 Articles)
Dr.sc. Branimir Bunjac radi kao učitelj povijesti u OŠ Podturen. Predsjednik je Povijesnog društva Međimurske županije. Izdao je nekoliko knjiga povijesne tematike. Od 2016. godine saborski zastupnik.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.