Novo:

Stjepan Hosu

Iz spomenice vinkovačke gimnazije:

Mr.sc. Stjepan Hosu, klasični filolog, prevoditelj. Rodio se u Andrijaševcima 30. srpnja 1913. Pučku školu završio u selu, otišao u franjevačku gimnaziju u Travnik, vratio se kući, te pohađao gimnaziju u Vinkovcima krajem 20-ih, završio u Zagrebu 1933. Studij klasične filologije završio za četiri godine na Filozofskom fakultetu. Službovao u Prosvjetnom zavodu u Zagrebu, na gimnaziji u Sušaku, bio asistent na Filozofskom fakultetu, od 1945. do 1976. na Srednjoj vjerskoj školi u Zagrebu, pa do 1980. u Hrvatskom književnom društvu sv. Ćirila i Metoda. Od pojave Glasa koncila 1963. do umirovljenja je njegov lektor.

Uz pedagoški i lektorski rad S. Hosu je prevoditelj. Prevodi s grčkog, latinskog, njemačkog, engleskog i francuskog. U hrvatskoj „Bibliji“ (1968) preveo je prvu i drugu Knjigu o Samuelu, sa J. Tabakom obavio sveukupnu lekturu prijevoda, dalje je preveo „Najljepše priče klasične starine“, „Dvanaest rimskih careva“, „Život Isusa Krista“, „Ispovijesti Aurelija Augustina“, „Sin bijelog poglavice“, te brojne filozofske tekstove u Filozofskim hrestomatijama.
Njegovi prijevodi i lektura drže se uzoritim. Umro je u Zagrebu 1. travnja 1985.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.