Novo:

Šoa Akademija – seminar za obrazovanje o Holokaustu i ljudskim pravima

Stručnim usavršavanjem se želi ukazati na tragične povijesne događaje, posebice holokaust kao najteži oblik kršenja ljudskih prava. Na taj se način želi pobuditi svijest o građanskim i ljudskim pravima, drugim oblicima nasilja i netolerancije, a da bi se u budućnosti slični događaji spriječili.

Seminar će obuhvatiti teme holokausta i ljudskih prava kroz područja povijesti, filozofije, psihologije, umjetnosti, medija, sociologije. Namjera je, također, sagledati okolnosti i stanja šire društvene zajednice kombiniranjem predavanja i diskusije, svjedočenja preživjelih te radionice obrazovnog procesa „učenja demokracije“ – Becavta, koju je razvio Adam Institute iz Izraela. Program radionica istodobno predstavlja i filozofsko gledište kojemu je primarni cilj naučiti sudionike kako aktivno prepoznati slobodu kao jednako pravo svakog pojedinca. Ostali edukativni ciljevi su odgoj za toleranciju, demokraciju i razvoj kreativnog mišljenja. Radionice su platforma za iskustveno i emocionalno učenje i razumijevanje osnovnih pojmova demokracije i društva kao jedan od važnih preduvjeta za ostvarivanje jednakog prava na slobodu svakog pojedinca.

Predavači na seminaru su: prof. dr. sc. Mirjana Krizmanić, prof. dr. sc. Neven Budak, dr. sc. Snješka Knežević, prof. dr. sc. Zlatan Gelb, dr. sc. Renato Matić, dr. sc. Zoran Pusić, prof. dr. sc. Žarko Puhovski, mr. sc.Emil Kerenyi, United States Holocaust Memorial Museum, Boris Braun, Oto Konstein, Laila Šprajc i Vera Šimić, radionice Becavta. Voditeljica seminara je Sanja Zoričić–Tabaković.

Seminar će se održati u Židovskoj općini u Zagrebu (Palmotićeva 16) s početkom 20. studenoga 2012. u 12.45 sati. Ciljna skupina su odgojno-obrazovni radnici osnovnih i srednjih škola, ravnatelji, pedagozi, voditelji i stručni suradnici, predmetni nastavnici i profesori koji žele i mogu implementirati stečena znanja u svakodnevnu nastavu. Svi zainteresirani se do 16. studenoga 2012. godine za sudjelovanje na seminaru mogu prijaviti na www.ettaedu.eu. Na seminaru može sudjelovati 110 odgojno-obrazovnih radnika. Sudjelovanje na seminaru je besplatno, a svi sudionici koji završe cjelokupan program dobit će potvrdu o sudjelovanju od  Agencije za odgoj i obrazovanje i Šoa Akademije.

Dodatne informacije i kontakt:
Židovska općina Zagreb (Dean Friedrich i Saša Cvetković)
tel: 01 4922692

Sporazum o suradnji u području obrazovanja, istraživanja i sjećanja na holokaust

Sporazum o suradnji potpisali su Jacques Fredj, ravnatelj Mémorial de la Shoah, Nataša Jovićić, ravnateljica Spomen-područja Jasenovac i Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje. Potpisivanju su prisustvovali dr. sc. Andrea Zlatar Violić , ministrica kulture Republike Hrvatske te stručni djelatnici Mémorial de la Shoah Luc Lévyj, Iannisa Rodera i Patricie Debico i viša savjetnica AZOO-a Loranda Miletić.

Sporazum o suradnji potpisali su Jacques Fredj, ravnatelj Mémorial de la Shoah, Nataša Jovićić, ravnateljica Spomen-područja Jasenovac i Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje. Potpisivanju su prisustvovali dr. sc. Andrea Zlatar Violić , ministrica kulture Republike Hrvatske te stručni djelatnici Mémorial de la Shoah Luc Lévyj, Iannisa Rodera i Patricie Debico i viša savjetnica AZOO-a Loranda Miletić.

Budući da Agencije za odgoj i obrazovanje u posljednjih deset godina aktivno sudjeluje u promicanju poučavanja o holokaustu organiziranjem nacionalnih i regionalnih seminara, sudjelovanjem u međunarodnim projektima i izradom dodatnih nastavnih materijala, nametnula se potreba što čvršće suradnje i povezivanja s najvažnijim institucijama u Europi i svijetu koje se bave istraživanjem, čuvanjem uspomene i poučavanjem o holokaustu. Sporazum je potpisan s Mémorial de la Shoah, najvećim europskim dokumentacijskim centrom i muzejom koji čuva uspomenu na stradanja Židova u Drugom svjetskom ratu i promiče stručno usavršavanje učitelja i nastavnika iz Francuske i iz niza drugih zemalja. Sporazumom o suradnji su otvorene mogućnosti za dodatnu edukaciju učitelja i nastavnika iz Republike Hrvatske u ovoj instituciji i sudjelovanje eksperata Mémorial de la Shoah u programina nacionalnih i regionalnih stručnih skupova u RH-a.

Potpisivanjem ovog Sporazuma dodatno smo učvrstili ono na što se Republika Hrvatska obvezala potpisivanjem Deklaracije Međunarodnog foruma o holokaustu u Stockholmu 2000. godine da dijelimo obvezu sjećanja na žrtve holokausta i časti onih koji su se tome usprotivili i da potičemo odgovarajuće oblike sjećanja na holokaust u našim zemljama.

HPP
About HPP (69 Articles)
Hrvatski povijesni portal je elektronički časopis za povijest i srodne znanosti pokrenut 2006. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.