Novo:

Slobodna Podravina

Ludbreg je dobio novu knjigu o zavičajnoj povijesti. Povodom Mjeseca hrvatske knjige, u dvorcu Batthyany predstavljena je nova knjiga ludbreškog povjesničara Milivoja Dretara. Radi se o brošuri koju je ovog rujna tiskao Savez antifašista iz Zagreba, a posvećena je velikim događajima od prije 70 godina i najvećem sukobu u ljudskoj povijesti - Drugom svjetskom ratu. Kako je i sam autor napomenuo, bila su to vremena kada je bilo teško ostati neutralan jer mnogo je nevinih stradalo, bilo da su sudjelovali u vojnim jedinicama na jednoj ili drugoj strani, bilo je i mnogo nedužnih civila koji su poginuli daleko od svojih domova.

Drugi svjetski rat snažno je zahvatio Podravinu i ludbreško područje. Za grad Ludbreg – središte kotara koji je tada obuhvaćao preko četrdeset sela, vodilo se nekoliko teških borbi. Bitka za oslobođenje Ludbrega, poznatija i kao Šemovečka, bila je dotad najveća bitka na ovim prostorima. Vođena je 3. listopada 1943. kada su partizani 17. udarne NO brigade napali domobransku posadu u Ludbregu. Kako je tekao napad na Ludbreg, koliko je ljudi sudjelovalo u bitki, gdje su vodile najžešće borbe, kako je Ludbreg izgledao poslije bitke, što se događalo kod sela Šemovec – sve je to opisano u središnjem dijelu knjige. Knjiga započinje s opisom situacije koja je bila u samim počecima Travanjskog rata 1941. i okupacijom od fašističkih snaga, zatim se opisane prve diverzije i napadi na okupatorske snage, velike bitke za Novi Marof, Varaždinske Toplice i Koprivnicu, a tekst završava slomom slobodne Podravske republike u veljači 1944. Tada je najveći dio Podravske republike ponovo zauzeto od ustaško-domobranskih strana. Povijest i politika su teme koje uvijek izazivaju velike strasti i rasprave. Iako se često stječe dojam da su sve teme iscrpljene i da o prošlosti sve znamo, uvijek postoji i ona neznana priča. Naši su arhivi i muzeji nepresušna vrela prošlosti. A o mnogim događajima ustvari malo znamo ili imamo neke predrasude na temelju netočnih informacija. A to nije povijest. Oni koji su nekad slavljeni kao heroji, sad su u zaboravu, a danas su neke druge vrijednosti koje će opet izgubiti za deset-dvadeset godina. Želja mi je bila da približim temu Drugog svjetskog rata našim ljudima, posebno mlađima koji o tom razdoblju znaju vrlo malo. Nadam se da će ova knjižica naći put za svakog dobronamjernog čitatelja, rekao je prof. Dretar.

Knjiga je skromnog obujma, na 47 stranica, no podijeljena je na čak 13 poglavlja. Sadrži 24 fotografije i jednu kartu te preko 20 svjedočenja. Nažalost, opseg knjižice je bio unaprijed određen pa su neki segmenti i fotografski prilozi morali biti izostavljeni. Tiskana je u 500 primjeraka. Grafički urednik je Mario Šimunković, a lektor Miroslav Kirinčić.

Članak je izvorno objavljen u 10. broju Hrvatskog povijesnog portala

Milivoj Dretar
About Milivoj Dretar (24 Articles)
Diplomirao povijest i geografiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2004. godine radi u OŠ "Petar Zrinski" Jalžabet. Iste godine objavljuje prvi članak „Povijest ludbreške židovske zajednice“ u Podravskom zborniku, a nakon toga seriju članaka o povijesti ludbreških Židova u Ha-Kolu, glasilu židovske zajednice u Hrvatskoj. Pisao i za Historiu Varasdiensis, Meridijane i Most. Dopisnik Glasa antifašista i Ha-Kola, autor više članaka na Hrvatskom povijesnom portalu. Najviše se bavi zavičajnom poviješću i tematikom 2. svjetskog rata, posebno Holokaustom i Narodnooslobodilačkim pokretom.