Novo:

Hermann Bollé i Obrtna škola u Zagrebu

Primjer iz prakse

ŠKOLA PRIMIJENJENE UMJETNOSTI I DIZAJNA (ŠPUD) u Zagrebu, nekada KRALJEVSKA ZEMALJSKA MUŠKA OBRTNA ŠKOLA, niti je bila niti jest obična odgojna i obrazovna ustanova. Ona je drukčija, izuzetna, ne samo zato što je jedna od najstarijih strukovnih škola u Europi, već zbog toga što je, od svog osnutka 1882., obrazovni i odgojni rad temeljila na stvaralaštvu, u učiteljskom zboru imala dobre stručnjake, a u javnosti bila prepoznata vrsnoćom djela u njoj izobraženih majstora nekada, te primijenjenih umjetnika i dizajnera danas. Sadašnji naziv škola nosi od 1985. godine. Školovanje traje četiri godine, za upis u školu je obvezatan stručni ispit iz crtanja i slikanja, a usmjeravanje na stručni odjel je nakon završenog prvog razreda. Nastava se odvija na sljedećim odjelima: aranžersko-scenografskom, fotografskom, grafičkom, keramičkom, kiparskom, likovne i tehničke obrade metala, slikarskom, tekstilnom i unutrašnje arhitekture. Za maturalni ispit učenici su dužni, osim usmenog dijela, samostalno izraditi i oblikovati stručni rad. Od prve stručne škole, matice niza srednjih stručnih škola, ŠPUD je danas postala učilište dizajnera.

Program nastave povijesti, na svim odjelima, izvodi se tijekom sve četiri godine.

U nastojanju nastavnika i učenika naše Škole da otmemo zaboravu osobu bez koje Škole primijenjene umjetnosti i dizajna možda nebi niti bilo, posvetili smo joj dužnu pozornost. Ta izuzetna osoba jest Hermann Bollé. Za nastavnike i učenike Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Hermann Bollé nije samo jedan od utemeljitelja Škole, on je ravnatelj i odličan pedagog i učitelj pune 32 godine zato smo 120-u obljetnicu Škole,2002., posvetili upravo njemu. Doprinos tome dali smo svi pomalo. Tako je, pod mojim mentorstvom učenica 3. razreda, grafičkog odjela, Danica Bobinac sudjelovala na natjecanju iz povijesti sa istraživačkim radom Hermann Bollé i Obrtna škola u Zagrebu.

Učenica je istraživanje započela u knjižnici naše škole gdje je našla potrebnu literaturu. Zatim je u Hrvatskom školskom muzeju istraživala arhivsku građu i muzejske izloške. Veliku pomoć pružila joj je kustosica muzeja, Vesna Rapo, autorica izložbe i kataloga Hermann Bolle i Obrtna škola u Zagrebu. Izložba je postavljena u suradnji sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna za 120-tu obljetnicu škole, 10. prosinca 2002. Uslijedilo je terensko istraživanje – obilazak mnogobrojnih građevina koje je gradio ili obnovio Hermann Bolle i na kojima su umjetničke i obrtne radove izradili nastavnici i učenici Obrtne škole. Završen rad učenica je prezentirala na Županijskom natjecanju iz povijesti u Zagrebu, u ožujku 2003.

Na Trećem hrvatskom simpoziju o nastavi povijesti, Nacionalni pokret u Hrvatskoj u 19. stoljeću, rad sam prikazala kao primjer iz prakse te kao rezultat suradnje s nastavnicima stručnih predmeta u Školi i Hrvatskim školskim muzejom, što je objavljeno u Zborniku AZOO-a:  Nacionalni pokret u Hrvatskoj u 19. stoljeću, Treći hrvatski simpozij o nastavi povijesti, 2008., Zagreb.

Rezultate navedenoga istraživačkog rada koristim u nastavi, primjerice, fotografije i izvorne tekstove te za terensko istraživanje.

Cilj ovakvog načina rada je izaći iz okvira poučavanja povijesti kao zasebnog predmeta, te poučavanje povijesti kao integriranog predmeta.

Rezultati ovakvog načina rada prikazani su u sljedećoj prezentaciji:

Smiljana Lazic Marinkovic
About Smiljana Lazic Marinkovic (5 Articles)
Osnovnu školu završila je u Trogiru, gimnaziju u Splitu, a diplomirala povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radila je u više osnovnih i srednjih škola u Sisku i Zagrebu te zavičajnim muzejima u Zaprešiću i Sesvetama. Bila je recenzentica više udžbenika iz povijesti. Od 2005. mentorica je studentima povijesti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Od 1987. nastavnica je povijesti i filozofije u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, godine 2005. napredovala je u zvanje profesor mentor, a 2011. profesor savjetnik.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.