Novo:

Sažeti životopis Johanna Sebastiana Bacha

Djetinjstvo (1685 – 1702)

 • 1685. rođen u Eisenachu u glazbeničkoj obitelji s tradicijom dugom 200 godina
 • 1694. i 1695. gubi oba roditelja, u dobi od 10 godina postaje siroče, seli s bratom u Ordruf, gdje počinje glazbenu edukaciju, prepisujući starija glazbena djela, proučavajaući ih i svirajući, uz pomoć brata koji ga je podučavao na klavikordu, te slušajući djela Frescobaldija, Frobergera i drugih velikana starije glazbe, asistirao je i u održavanju orgulja
 • 1699. u dobi od 14 godina dobiva stipendiju za obrazovanje u Lüneburgu, u školi Sv. Mihaela, u blizini velikoga grada Hamburga, gdje je stekao odličnu naobrazbu i susreo se sa velikim izvorima znanja iz područja povijesti, teologije, latinskog, francuskog, talijanskog, geografije, fizike i glazbe. Bio je u kontaktu s velikim orguljašima toga doba Böhmom, Bruhnsom, zbog kojih je pješice hodao do Hamburga.

Rana mladost (1703 – 1708)

 • 1703. nakon mature, u dobi od 18 godina, prihvatio je radno mjesto dvorskog glazbenika u kapeli kneza Johanna Ernsta u Weimaru, glas o njegovom izvrsnom umijeći sviranja počela se širiti
 • 1703. nakon nekoliko mjeseci prihvatio je radno mjesto orguljaša u crkvi Sv. Bonifacija u Arnstadtu, sa boljom plaćom, iz tog razdoblja poznata su Bachova pješačka ‘hodočašća’ velikom majstoru orguljašu Buxtehudeu u Lübeck, koji je od Arnstadta bio udaljen fascinantnih 400 km. U tom razdoblju i sklada.
 • 1706. prihvatio je radno mjesto orguljaša u crkvi Sv. Blaža u Mühlhausenu, gdje se i oženio prvom suprugom Barbarom Bach. Postigao je veliki uspjeh svojom skladbom – kantatom – Bog je moj Kralj.
 • 1708. ponuđeno mu je radno mjesto koncertnog direktora na kneževom dvoru u Weimaru

Godine u Weimaru (1708 – 1717)

 • 1710., 1714. rođena su dva sina, koja su kasnije nastavila bavljenje glazbom – Wilhelm Friedemann Bach (1710-1784) i Carl Philipp Emanuel Bach (1714 – 1788); u ovom razdoblju Bach je intenzivno skladao – za orgulje, za klavikord, za komorne sastave, za tadašnji klavir; upoznao se s djelima talijanskih baroknih skladatelja Vivaldija i Corellija

Godine u Cothenu (1717 – 1723)

 • Princ Leopold od Anhalt-Cöthena zaposlio je Bacha kao svog glazbenog direktora te pokazivao veliko razumijevanje i poštovanje prema Bachovom glazbenom talentu; većina Bachovih skladbi iz ovog perioda je svjetovnog karaktera – orkestralne suite, pozmati Brandenburški koncerti, sonate za violinu solo, sonate za violončelo solo i dr.
 • 1720. – umire njegova prva supruga Barbara
 • 1721. – ženi drugu suprugu Annu Magdalenu Bach, nadarenu pjevačicu, koja mu je rodila 13 djece

Godine u Leipzigu (1723 – 1750)

 • 1723. Bach je postavljen na radno mjesto Kantora škole Sv. Tome pri crkvi Sv. Tome u Leipzigu, na kojem je radio do svoje smrti, 27 godina; politički manevri njegovog poslodavca Gradskog vijeća Leipziga nisu ga ostavljali ravnodušnim te su bili izvor napetosti i povremenih sukoba, u svrhu obrane digniteta svog rada i položaja; vrlo intenzivno je skladao, uglavnom djela sakralnog karaktera
 • 1750. umire u dobi od 65 godina, nakon komplikacija nastalih u post-operativnom oporavku operacije očiju; tijekom svog života napisao je više od 1.000 skladbi.
About Zanina Bilic (89 Articles)
Akademska glazbenica pijanistica i profesorica klavira nakon diplome na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji poslijediplomski je studij sa stipendijom DAAD završila u Muenchenu. Nastupala je u Hrvatskoj i inozemstvu, kao solist i komorni glazbenik te kao klavirska pratnja. Bavi se i pedagoškim i humanitarnim radom. Živi i radi u Zagrebu sa suprugom i kćeri.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.