Novo:

Šafrani na židovskom groblju

Primjer iz prakse

Članovi Povijesne družine „Suhodol“ u sklopu svojih ovogodišnjih aktivnosti nastavili su suradnju u međunarodnom Projektu „Šafran“. To je cjelogodišnji projekt u kojem sudjeluje sve više škola po cijelom svijetu, a cilj je upoznati učenike s temom Holokausta te opasnostima diskriminacije. U znak sjećanja na više od šest milijuna stradalih Židova, od toga milijun djece koja su ubijena za vrijeme Drugog svjetskog rata, sade se lukovice žutog šafrana (lat. Crocus) . Kada krajem siječnja niknu prvi cvjetovi šafrana, svojom bojom i toplinom u zimskom okružju podsjećaju na žute znakove koje su Židovi morali nositi u fašističkim državama.

Učenici vode dnevnik cvatnje, a cijeli se projekt može prezentirati 27. siječnja, na Dan sjećanja na žrtve Holokausta. Pod vodstvom prof. Dretara, lukovice su zasađene kod spomen obilježja u školskom parku u Jalžabetu te na židovskom groblju u Ludbregu u suradnji s osmašima Osnovne škole Ludbreg. Danas se o antisemitizmu i Holokaustu nedovoljno zna, u školi se premalo pažnje posvećuje tim negativnim stranama u povijesti. Temeljem rasnih odredbi, tokom 1941. i 1942. iz Ludbrega i okolice je preko 200 građana židovske, srpske i romske nacionalnosti odvedeno u ustaške logore smrti iz kojih se gotovo nitko nije vratio. O tome se danas rijetko priča, a upravo ovakve akcije imaju svoj komemorativan značaj. U Varaždinskoj županiji postoje 2 židovska groblja na kojima se ukopi više i ne obavljaju pa nam je bila želja skrenuti pažnju na taj dio naše kulturne baštine. Ove školske godine planiramo više projekata vezanih za Holokaust, a upoznavanje sa židovskim običajima i kulturom jedan je od njih. Slijedi nam poster-projekt „Spašavanje židovske djece“ koji provodimo u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje i izraelskim Yad Vashemom, rekao je prof. povijesti Milivoj Dretar. Osnovna škola u Jalžabetu jedna je od najaktivnijih u Hrvatskoj u provođenju nastave o Holokaustu i sprečavanju diskriminacije. Vezano za Projekt „Šafran“ učenici mogu razmjenjivati svoja iskustva i sklapati nova prijateljstva na Online šafran klubu www.hetireland.org/crocus

lukovica-zutog-safrana-u-novom-okruzju

sadnja-lukovica-na-grobovima

na-zidovskom-groblju-ludbreg

About Milivoj Dretar (22 Articles)
Diplomirao povijest i geografiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2004. godine radi u OŠ "Petar Zrinski" Jalžabet. Iste godine objavljuje prvi članak „Povijest ludbreške židovske zajednice“ u Podravskom zborniku, a nakon toga seriju članaka o povijesti ludbreških Židova u Ha-Kolu, glasilu židovske zajednice u Hrvatskoj. Pisao i za Historiu Varasdiensis, Meridijane i Most. Dopisnik Glasa antifašista i Ha-Kola, autor više članaka na Hrvatskom povijesnom portalu. Najviše se bavi zavičajnom poviješću i tematikom 2. svjetskog rata, posebno Holokaustom i Narodnooslobodilačkim pokretom.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.