Novo:

Sa predstavljanja knjige „Ča je ča?“ 2004.-2007.

U  vijećnici Grada Rijeke na Korzu, četvrtak, 31. siječnja 2008. s početkom u 18,00 sati održano je predstavljanje knjige „Ča je ča?“ 2004.-2007. u organizaciji Udruge nastavnika povijesti RICLIO.

Niz godina nastavnici povijesti u osnovnim školama u Rijeci razmišljali su kako je potrebno stvoriti udrugu koja bi bolje razvijala njihov rad i metodiku nastave povijesti.

Na dan 10. prosinac 2001. godine sastalo se je na osnivačkom sastanku 18 učitelja. Uslijedilo je osnivanje Ogranka nastavnika povijesti RICLIO sredinom lipnja 2002. godine. Ogranak je pripadao Povijesnom društvu Rijeka. Sredinom 2004.godine nastavnici povijesti registrirali su svoju samostalnu udrugu – Udrugu nastavnika povijesti Rijeka – RICLIO.

U vijećnici Grada Rijeke

U vijećnici Grada Rijeke

Neki od ciljeva udruge RICLIO su: povezivanje nastavnika povijesti, popularizacija povijesne znanosti, posebno u Primorsko-goranskoj županiji, stručna suradnja s drugim srodnim organizacijama, unapređivanje nastave povijesti, organiziranje stručnih skupova i radionica, organiziranje stručnih ekskurzija, organiziranje natjecanja za učenike osnovnih i srednjih škola, izdavanje stručnih publikacija, uspostavljanje veze s EUROCLIO-m , međunarodnim udruženjem nastavnika povijesti, čuvanje povijesne i kulturne baštine, okupljanje svih sličnih grupa i pojedinaca koji se zanimaju za povijest itd. Cilj čuvanje povijesne i kulturne baštine ponajviše je uz ostale utjelovljen u ovom projektu: „Ča je ča?“ – Natjecanje iz zavičajne povijesti Primorsko – goranske županije, a rezultati se mogu vidjeti/pročitati u objavljenoj istoimenoj knjizi.

Uvodnu riječ dao je prof. Lobert Simičić

Uvodnu riječ dao je prof. Lobert Simičić

Potom je za riječ pozvana viša savjetnica za nastavu povijesti prof. Marijana Marinović, kao počasni član Udruge. Profesorica Marinović istaknula je kako već niz godina radi sa nastavnicima povijesti, među ostalima i sa područja Primorsko–goranske županije, te prati promjene i razvoj školstva. Smatram kako je zbog svog dugogodišnjeg iskustva i rada jedna je od najkompetentnijih osoba koja može (pr)ocijeniti vrijednost nastojanja da se nastava (predmet povijesti) unaprijedi u ovom suvremenom dobu.

Zatim je uslijedio govor predsjednice Udruge nastavnika povijesti RICLIO prof. Željke Čačić, koja je ukratko predstavila Udrugu

Zatim je uslijedio govor predsjednice Udruge nastavnika povijesti RICLIO prof. Željke Čačić, koja je ukratko predstavila Udrugu

Slijedi prof. Ines Grgurina koja je iznijela glavne karakteristike objavljene knjige, te ukratko iznijela o čemu se zapravo radi u sadržaju same knjige. Sama knjiga može se koristiti kao priručnik za bolju pripremu na narednim natjecanjima.  Knjigu su pripremili sami nastavnici. Uredništvo čine Željka Čačić, Gordana Frol, Nevenka Ilić, Damir Jasprica, Daniela Jugo-Superina, Ariana Margitić, Lobert Simičić. Lektorirale su Ingrid Šlosar i Vesna Grginović-Karajić.

viša savjetnica za nastavu povijesti prof. Marijana Marinović

Viša savjetnica za nastavu povijesti prof. Marijana Marinović

Uvodnu riječ (str.5-6) u knjizi daje prof. Željka Čačić, predsjednica Udruge nastavnika povijesti RICLIO. U uvodu se može pročitati ukratko o početcima Udruge i ostvarenoj suradnji. U produžetku uvoda (str. 7-9) nailazimo članak prof. Ariane Margitić o Udruzi pod naslovom RICLIO – prvo društvo nastavnika povijesti osnovnih i srednjih škola Primorsko – goranske županije,  koji je objavljen u časopisu „Povijest u nastavi“ godine 2003.

Slijedi kronologija zbivanja tijekom četiri godine natjecanja „Ča je ča?“:

Natjecanje održano Tema
7. listopada 2004. Antička Rijeka (stari vijek) str.11-29
7. listopada 2005. Srednjovjekovna Rijeka (5.-15.stoljeća) str. 31-57
6. listopada 2006. Rijeka u ranom novom vijeku (1500.-1800.) str. 59-81
5. listopada 2007. Rijeka od 1800. do 1870. str. 83-114

Svako natjecanje za svaku godinu ima svoje poglavlje (stranice naznačene u prethodnoj tablici). Za svako natjecanje tiskan je izgled zahvalnica koje su se dobivale za osvojena mjesta, kao i rang liste sudionika sa njihovim rezultatima, izgled pozivnice učiteljima i nastavnicima povijesti, izgled prijavnice za natjecanje, napisane su detaljne upute koje su koristili sudionici i suradnici natjecanja i po kojima se točno vidi kako je natjecanje protjecalo, primjeri pitanja, testova, pa čak ima i primjer rješenja, zatim pravila natjecanja, a na kraju svakog poglavlja iscrpno je izvješće o dotičnom natjecanju. Na kraju knjige (str. 115-124) priloženi su isječci iz tiska povodom natjecanja i nekoliko fotografija sa natjecanja, a kojih ima priloženih i kroz čitavu knjigu.

Ines Grgurina

Ines Grgurina

Idejna začetnica projekta je prof. Ariana Margitić istaknula je kako se osnivanjem Udruge nastavnika povijesti RICLIO dogodila zapravo jedna vrlo bitna stvar. Ne samo da su se povezali i ostvarili suradnju nastavnici povijesti u osnovnim školama već i u srednjim što prije nije bio slučaj. Studente povijesti vrlo je obradovala rekavši kako je suradnja dobrodošla. Vjerujem, kako će biti odaziva na te njene riječi, jer svima je zajednička želja približiti povijest učenicima, mladima, na njima i dalje edukativan, ali i zabavan način, pokazujući kako je povijest sve prije nego li dosadan i nerazumljiv školski predmet. To se pokušava i uspijeva (prema reakcijama učenika) već spomenutim natjecanjem zavičajne povijesti.

Naslovnica knjige ‘Ča je ča?’

Naslovnica knjige ‘Ča je ča?’

Pod tom temom obradio je glavna obilježja plemstva riječkog zaleđa, odnosno grobničkog plemstva. Ukratko, ali opet detaljno iznoseći informacije o nizu poznatijih obitelji plemićkog podrijetla na području Grobnišćine. Razradom je obuhvatio i obradio od samih početaka pojave plemstva u riječkom zaleđu, preko njegovog razvoja pa do zatiranja.

Na kraju, kao poseban gost prof. dr.sc. Irvin Lukežić održao je predavanje na temu ‘Plemstvo riječkog zaleđa’

Na kraju, kao poseban gost prof. dr.sc. Irvin Lukežić održao je predavanje na temu ‘Plemstvo riječkog zaleđa’

About Sara Vukušić Glavan (10 Articles)
Profesorica povijesti i filozofije.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.