Novo:

Rudolf Sremec

Rudolf Sremec, filmski režiser, sveučilišni profesor. Rođen je u Vinkovcima 18. kolovoza 1909. Tu završava pučku školu i gimnaziju 1927. Potom studira na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Nakon završenog studija jedno vrijeme se intenzivno bavi publicistikom, filmskom kritikom i estetikom filma. Poslije drugog svjetskog rata posvećuje se filmskoj režiji i pedagoškom radu. Bio je profesor na filmskoj katedri Akademije za kazalište, film i televiziju u Zagrebu.

Dejan Lazić Dejan Lazić

Bavio se naročito režijom dokumentarnih filmo­va i tu spada među najistaknutije starije hrvatske majstore. Najpoznatiji su mu dokumentarni filmovi: „Koraljeri i spužvari“, „Crne vode“, „Moreška“, „Sezonci“, „Ze­mlja“, snimio je niz filmova o umjetnosti i umjetnicima, naprimjer „Džamonja“, i o drugima. Njegov dokumentarni film „Ljudi na kotačima“ na­građen je na Festivalu dokumentarnih filmova u Beogradu prvom nagradom. Dobitnik je i niza drugih priznanja za svoja ostvarenja na domaćim i stranim festivalima.

Umro je u Zagrebu 16. kolovoza 1999.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.