Novo:

Rikard Lang

Prof.dr.sc. Rikard Lang, sveučilišni profesor, pravnik i ekonomist. Rođen u Vinkovcima 22. veljače 1913., u poznatoj vinkovačkoj židovskoj obitelji. U rodnog gradu završio pučku školu i gimnaziju 1931.  Studirao pravo u Zagrebu na Pravnom fakultetu. Diplomirao i doktorirao 1936. Za vrijeme studija prišao ljevičarskim pokretima u Zagrebu. Sudionik je antifašističe borbe od 1941-1945. Poslije rata vraća se na matični fakultet gdje dobiva mjesto izvanrednog profesora. Inicira osnivanje katedre Političke ekonomije na kojoj predaje, i predstojnik je,  od 1947. do umirovljenja 1983.

Istovremeno, prof. dr. Rikard Lang je direktor „Ekonomskog instituta Zagreb“ od njegovog osnivanja 1954. do 1974. kada zahvaljuje na toj funkciji. Kao voditelj Instituta, pokretač je brojnih znanstveno-istraživačkih projekata s područja ekonomskog razvitka, zagovaratelj je tržišnih odnosa u uvjetima socijalističkog gospodarstva, te njegovog uključivanja u svjetske gospodarske tokove i na  svjetsko tržište. Zahvaljujući njemu i Institutu, mnoge hrvatske privredne organizacije se uspješno uključuju u svjetske gospodarske tokove.

Kao autor i suautor obajavio je preko 200  znanstveno-stručnih knjiga, monografija, studija o ekonomskoj politici tadašnje države, kao i iz pravne teorije. Najznačajnija su mu djela: „Međunarodna suradnja i ekonomski razvoj“ (1955), „Politička ekonomija“ (1968), „Sistem proširene društvene reprodukcije i napredak nauke, tehnike i tehnologije“ (1974), „Koncepcija i strategija razvoja“ (1986), i druga. U svojstvu člana jugoslavenske delegacije sudjelovao je na zasjedanjima Generalne skupštine, pojedinih tijela UN-a, i specijaliziranih agencija UN-a. Primio je brojna državna, republička i međunarodna priznanja, odlikovanja i nagrade za svoj plodan dugogodišnji  rad od najviših državnih i međunarodnih tijela. U mirovinu otišao 1983., nakon toga još uvijek aktivan na području društvenih znanosti. Umro je u Zagrebu 16. rujna 1994.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.