Novo:

Rekla kazala (6)

Urednički stupac

Ljeto je na vrhuncu i veliki nas se broj pretvara u privremene migrante. Bijegom na druge lokacije, u planine ili na more, bježimo iz svakodnevice užurbanosti posla, stresa i loših vijesti iz svih novinskih stupaca. Hrvatski književnik Josip Pupačić (1928.-1971.) krasnim je stihovima opisao doživljaj mora:

9.000 likova za poginule na plažama Normandije 9.000 likova za poginule na plažama Normandije

I gledam more gdje se k meni penje
i slušam more dobro jutro veli
i ono sluša mene i ja mu šapćem
o dobro jutro more kažem tiho
pa opet tiše ponovim mu pozdrav
a more sluša pa se smije
pa šuti pa se smije pa se penje
i gledam more i gledam more zlato
i gledam more gdje se k meni penje
i dobro jutro kažem more zlato
i dobro jutro more more kaže
i zagrli me more oko vrata
i more i ja i ja s morem zlatom
sjedimo skupa na žalu vrh brijega
i smijemo se i smijemo se moru.

Novosti vezane uz portal

Hrvatskom povijesnom portalu ovo je sedmo ljeto. Obično tijekom srpanjskih i kolovoških dana imamo znatno manje čitatelja, a ujedno i manje aktivnosti na samoj stranici. Budući da su naši čitatelji većinom nastavnici, studenti i učenici cijelokupni ritam objavljivanja i čitanja je u biti prilagođen nastavnoj godini. Tako se novi članci u češćem ritmu počinju objavljivati od jeseni i to potraje do kasnog proljeća.

Za ovu jesen najavljujem manju izmjenu u konceptu izlaženja članaka. Hrvatski povijesni portal će kao elektronički časopis početi izlaziti kao mjesečnik. Materijali će se prikljupljati konstantno, ali će se urediti za objavu svakog prvog vikenda u mjesecu kao PDF časopis. Nakon objave u tom obliku članci iz tog broja će se u skraćenom ili cijelom obliku objaviti u obliku web stranice. PDF verzija cijelog časopisa će biti dostupna članovima tj. pretplatnicima portala. Aktualne novosti i najave će si i dalje objavljivati odmah po primitku. Osnovna ideja portala je i nadalje popularizacija povijesti te razmjena iskustva iz nastavničke struke.

Pratiti nas i dalje možete na Facebook stranici koja sada ima više od 4.000 pretplatnika (ili kako već prevesti “lajkere”). Za povijesne rasprave koristite povijesni forum.

Vaši prijedlozi i komentari vezani uz rad portala su dobrodošli, a prijedloge članaka za objavu šaljite na urednik@povijest.net

Pupačić je poginuo u zrakoplovnoj nesreći

Vratimo se na početak ovog teksta. Josip Pupačić je zajedno sa obitelji poginuo u teškoj zrakoplovnoj nesreći 23. svibnja 1971. godine. Zrakoplov TU-134 se prilikom slijetanja prevrnuo i zapalio. Detaljnije o tome prenosimo sa stranice “Otok Krk“:

Iznad Rijeke zrakoplov je ušao u područje jake kiše, turbulencije i desne bočne udare juga, te je pojačana brzina aviona. Kiša je smanjila vidljivost. Na 800 metara od poletno–sletne staze, na visini od 60 metara, u zrakoplovu je odlučeno da se neće napraviti prelet već da će se zrakoplov spustiti. Zbog udara vjetra u rep zrakoplovu je smanjena brzina, a silazni je kut povećan za 10 stupnjeva. Iz izjave posade, vidljivo je, a to se navodi i u izvješću (CIVIL AIRCRAFT ACCIDENT REPORT 18/73),  da su, zbog optičke varke, mislili kako su bliže poletno-sletnoj stazi. Zrakoplov je udario u stazu s desnim stajnim trapom pri brzini od 260 km/h, prelomio se, zatim je desnim krilom udario u stazu zbog čega se krilo otkinulo. Nakon udara zrakoplov se i dalje kretao naprijed te se prevrnuo na leđa. Od trenutka slijetanja klizio je 700 metara po poletno-sletnoj stazi, od čega 250 m od odlomljenog gorućeg  krila. Skliznuo je izvan poletno-sletne staze, te se nosom okrenuo za 180 stupnjeva. Pet minuta nakon pada na trupu nije bilo vidljivog požara, ali požar se pojavio u unutrašnjosti zrakoplova u prostoru za domaćice. Nakon osam minuta zapalilo se razliveno gorivo lijevog krila i dvije minute kasnije cijeli je zrakoplov zahvaćen požarom.

Miljenko Hajdarovic
About Miljenko Hajdarovic (108 Articles)
Magistar povijesti i magistar edukacije sociologije, diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Do travnja 2020. g. urednik ovoga portala.