Novo:

Radne sobe velikih skladatelja (3)

Karol Szymanowski

Karol Szymanowski (1882-1937), veliki poljski skladatelj skladao je, kako je jedan dirigent opisao: ‚(…)glazbu izvanredno oživljenu, punu predivnih boja (…)’.

Jedna od mnogih njegovih upečatljivih skladbi jest i ‚La Fontaine d’Aréthuse’, dio ciklusa nazvanog ‚Mitovi’, za violinu i klavir. Od prvog tona glazba vas začara i uvodi u mistični svijet nekih drugih likova, novih realnosti i novih osjetilnih senzacija. Poslušajte tu skladbu u izvedbi francuskog violinista Jacquesa Thibauda:

{youtube}hFZguWf1lvs{/youtube}

Fontana je napisana u proljeće 1915. godine. Aretuzina fontana postoji na Siciliji. Aretuza je mitološko biće – starogrčka nimfa koja se u bijegu od riječnoga božanstva Alfeja pretvara u vodoskok.

Aretuzina Fontana na Siciliji

Aretuza u slici slikara A. Daviesa

Karol Szymanowski je napisao operu Kralj Roger, a među djelima za glas i orkestar nalaze se i Stabat Mater, Veni Creator i Litanija Djevici Mariji. Napisao je i četiri simfonije, od kojih je vrlo poznata Treća pod nazivom ‘Pjesma noći’. Napisao je i brojne skladbe za klavir solo – među njima i Mazurke na temelju poljskog narodnog plesa ‘mazurke’ koji je ovjekovječen u brojnim obradama i skladbama i drugih skladatelja klasične glazbe, Maske. Važno je spomenunti id a je napisao i dva violinska koncerta.

Karol Szymanowski je bio vrlo uspješan skladatelj, odlikovan brojnim nagradama i priznanjima, radio je i kao profesor kompozicije te promovirao djela i drugih suvremenih poljskih skladatelja, a radio je i kao direktor Varšavskog glazbenog konzervatorija. Sa velikim entuzijazmom je prionuo zadacima iz svoje vizije poboljšanja glazbene naobrazbe mladih poljskih glazbenika. Dvije godine izuzetnih napora odrazilo se loše na njegovo ionako krhko zdravlje, koje ga je u posljednjih 8 godina života često i na dugo prisiljavalo da boravi u raznim lječilištima, Szymanowski je naime bolovao od tuberkuloze.

1930. godine unajmio je kuću u prekrasnim Zakopanima, u planinama poljskih Tatra, na nadmorskoj visini od 1.000m. Kuća u kojoj je živio i pisao 5 godina, Villa Atma, je danas muzej. Vilu Atmu sam i osobno posjetila tijekom studija u Poljskoj, što mi je ostalo u vrlo lijepom sjećanju. Zakopane su prekrasne, zrak je osebujan, a ugođaj kuće je vrlo umirujući i lako je zamisliti da se Szymanowski ovdje osjećao ako ne dobro, onda sigurno bolje i sigurno je za njegovo zdravlje boravak u planini bio plus.

Vila Atma u Zakopanima, u kojoj je skladatelj Karol Szymanowski boravio i skladao od 1930 do 1935. godine.

Karol Szymanowski, jedan od najznačajnijih poljskih skladatelja 20. stoljeća.

Skladatelj Szymanowski snimljen ispred vile Atma 1935. godine.

Skladatelj Szymanowski sa kolegama, sjedi, drugi s lijeve strane.

Radna soba Karola Szymanowskog u Vili Atma u Zakopanima, u lijevom kutu je pianino, pored kojeg je naslonjač, a ispred pianina je radni stol i stolac te pisaća mašina.

About Zanina Bilic (89 Articles)
Akademska glazbenica pijanistica i profesorica klavira nakon diplome na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji poslijediplomski je studij sa stipendijom DAAD završila u Muenchenu. Nastupala je u Hrvatskoj i inozemstvu, kao solist i komorni glazbenik te kao klavirska pratnja. Bavi se i pedagoškim i humanitarnim radom. Živi i radi u Zagrebu sa suprugom i kćeri.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.