Novo:

Prva zračna bombardiranja

Kao prvo zračno bombardiranje možemo odrediti dva događaja u povijesti. Prvi događaj zbio se sredinom XIX. stoljeća i bombardiranje je izvršeno uz pomoć balona bez posade. Prvo bombardiranje izvršeno iz ljudske ruke zbilo se tijekom Tripolitanskog rata 1911. godine.

Vojska Habsburške monarhije je u revolucionarno proljeće 1849. godine pokušavala u svoju vlast vratiti Veneciju. Zbog nepovoljnog geografskog položaja bilo je teško izvršiti veće topničko granatiranje grada. Austrijski poručnik Uchtaius predložio je konstruiranje više papirnatih balona punjenih toplim zrakom, koji bi svoj teret istresli nad Venecijom. Takvi izrađeni baloni mogli su nositi oko 15 kilograma eksploziva sa. Izvještaj o tome mogao se pročitati već u ožujku 1849. u američkim novinama “Scientific American”. Dvjestotinjak takvih balona je pušteno prema Veneciji, ali su se zbog promjene smjera vjetra većinom vratili prema Austrijancima. Zabilježeno je da je jedna bomba pala na trg Sv. Marka. Bombe su imale vremenski mehanizam koji se aktivirao nakon pola sata. Dva primjerka tih bombi se mogu vidjeti u bečkom Ratnom muzeju. Napad je izvršen 22. kolovoza 1849. godine. Prije toga je 12. srpnja pokušan neuspjeli napad balonom s posadom poslan s austrijskog broda Vulcano.

Bombardiranje Venecije 1849. godine

Bombardiranje Venecije 1849. godine

Za vrijeme Tripolitanskog rata (1911.-1912. između Italije i Turske) talijanski pilot Giulio Gavotti leteći na zrakoplovu tipa “Taube” izvršio je prvo zrakoplovno bombardiranje. 1. studenog 1911. izbacio je sa strane svog zrakoplova četiri bombe na turski kapm u Libiji. Napad je imao više psihološko značenje nego neki stvarni borbeni učinak. Samo nekoliko dana ranije (23.10.1911.) pilot Piazza je poduzeo prvu zrakoplovno izviđanje.

Giulo Gavotti

Giulo Gavotti

Umjetnički prikaz Gavotijeva napada

Umjetnički prikaz Gavotijeva napada

Sljedeće zabilježeno zračno bombardiranje izvršeno je tijekom Prvog balkanskog rata kada su Bugrari Prodan Toprakchiev i Radul Milkov bacili dvije bombe na tursku željezničku stanicu Karaagac (16.10.1912.).

Bleriot XI

Bleriot XI

Miljenko Hajdarovic
About Miljenko Hajdarovic (108 Articles)
Magistar povijesti i magistar edukacije sociologije, diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Do travnja 2020. g. urednik ovoga portala.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.