Novo:

Projekt: Svjedočenje o holokaustu

Tijekom Drugog svjetskog rata preko 20 000 stanovnika Istre deportirano je u koncentracione logore diljem njemačkog Reicha i fašističke Italije. Velika većina odvedena je nakon pada Italije u rujnu 1943. godine. Mnogi koji su odvedeni simpatizirali su narodni ustanak protiv nacističkog okupatora, ili su završili u logorima iz jednostavnog razloga jer su se našli u krivo vrijeme na krivom mjestu. Od logora smrti do prisilnog rada diljem okupirane Europe, oko 5000 Istrana jc stradalo i nije se nikada vratilo kući.

Naš cilj je sakupiti što više svjedočanstava preživjelih logoraša i logorašica i zabilježiti njihove priče. Naše istraživanje spada u domenu “oral history” svjedočanstva malih ljudi čije su priče autentični prikaz sudbina koje čovjek preživi u vrtlogu rata. Sakupljena svjedočanstva ćemo nakon obrade i montaže arhivirati te napraviti dokumentarni film. U planu nam je i publicirati naše istraživanje. Dio materijala koristit ćemo i u obrazovne svrhe prilikom obilježavanja Dana holokausta. U vremenu u kojem živimo svjedoci smo ponovnog uzdizanja neofašističkih i nacističkih ideja, revizionizma, omalovažavanja žrtava i na kraju i same negacije holokausta, stoga smatramo da je ovoj temi potrebno obratiti više pozornosti. Ovo istraživanje će približiti današnjim učenicima patnje i stradanja istarskog čovjeka u Drugom svjetskom ratu.

Prilikom edukacije o holokaustu imamo običaj u školu dovesti preživjele stradalnike da uživo svjedoče o svojim logoraškim danima. Do sada smo doveli gospodu Anu Zulian i gospođu Rinu Sinaj la o kojoj smo i snimili kratkometražni dokumentarni film. Učenici osnovne škole Veli Vrh posjetili su Vicenzu Rovis, preživjelu logorašicu iz Auschwitza.

Do sada smo zabilježili svjedočanstva osamdesetak stradalnika deportiranih u logore smrti ili na prisilan rad. Najveći broj stradalnika bio je u Dachau, Auschvvitzu. Bergen – Belsenu. Mathausenu, Buchemvaldu. u talijanskim logorima Rabu i Gonarsu, radnom logoru u Minsku, te ostalim radnim logorima diljem Europe.

U godinu dana obišli smo slijedeća mjesta tražeći preživjele stradalnike – Pula, Rovinj, Vodnjan, Medulin, Ližnjan, Divšići, Pulići, Marici. Radeki Polje.Vinkuran. Gologorica. Sumber. Nedešćina. Brigi. Peruški. Orilili, Tudari, Smoljanci, Šikići, Cveki, Valtura, Rakalj, Krnica, Rabac, Hrboki, Belavići, Hreljići, Pazin, Jadrešk, Umag, Smoljanci, Premantura, Nova Vas, Višnjan. Bez obzira na godine koje su prošle njihova sjećanja na nemile događaje su živa i bolna.

Prilikom realizacije našeg projekta susreli smo se s mnogim poteškoćama i troškovima koje većinom sami pokrivamo. Najčešće je to potrošni materijal za snimanje i montiranje, telefon, benzin, te prazni DVD-ovi.

Otvoreni smo za svaki oblik suradnje, sugestija te pomoći. U slučaju da ste zainteresirani za naš projekt možete se javiti na sljedeće adrese i telefonske brojeve:

  • Igor Jovanović. OŠ Veli Vrh. 098/ 576- 229, igorj@ymail.com
  • Igor Šaponja, Strukovna škola Pula. 095/ 806- 8680. sapax2@gmail.com
Igor Jovanovic
About Igor Jovanovic (7 Articles)
Profesor povijesti iz Osnovne škole Veli Vrh. Aktivan u projektima Hrvatske udruge nastavnika povijesti i EuroClia.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.