Novo:

Prkos (Defiance)

Već smo vjerojatno (nažalost) naviknuti na filmove o holokaustu u kojem gledamo pogibije nemoćnih i često pasivnih Židova. Zus, jedan od glavnih likova u ovom filmu u jednom trenutku komentira „U Čemu su Židovi dobri? Izgleda da u umiranju!“ Film nudi zanimljivu i dosad slabo filmski obrađivanu temu – oružani otpor Židova tijekom Drugog svjetskog rata. Prosječni poznavatelji povijesti vjerojatno su upoznati sa pobunom u varšavskom getu ili sa pobunom u krematorijima logora Auschwitz, ali tema o židovskim partizanima nije uobičajena.

Film „Prkos“ koji se tijekom ovog mjeseca počeo prikazivati u hrvatskim kinima bavi se događajima na poljsko/bjeloruskom teritoriju tijekom posljednjeg svjetskog rata. Radnju možemo ukratko prepričati. Radi se o četvero (snalažljive) braće Bielski koji se nakon njemačkog masakra nad Židovima u njihovom selu spašavaju boraveći u okolnoj šumi. Postepeno im prilaze različiti Židovi koji su spasili živu glavu na drugim područjima. Odlučuju preživjeti rat u šumi, pa se zato naoružavaju i postaju saveznici ruske partizanske postrojbe. Kako bi mogli preživjeti bez pljačke sa partizanima imaju dogovor prema kojem za hranu popravljaju oružje, šivaju odjeću i prave cipele. Do kraja rata uz više problema (nacističke akcije, bolest i glad) uspijevaju spasiti oko 1.200 ljudi.

Što reći? Film je zanimljiv, ali možda za mrvicu tipično filmsko-industrijski. Pri tome prije svega mislim na kombinaciju: nacistički zločin koji zahtijeva pravdu, braća koja se teško nose sa smrću roditelja dok se dvojica starijih natječu oko vodstva, ljudska patnja, ljubav u nemogućim uvjetima, ponešto akcije i traženje spasa.

Liev Schreiber kao Zus Bielski i Daniel Craig kao Tuvia Bielski

Osobno mi se čini da film ne pojašnjava kompleksnost rusko-poljsko-njemačko-židovskih odnosa na tom području. Sve tri nežidovske strane su i prije rata bile antisemitski raspoložene iako su imale veliki broj židovskog stanovništva. Prije rata to je područje bilo poljsko, pa je nakon podjele Poljske došlo u ruke Sovjeta i napokon u ljeto 1941. u njemačke ruke. Premda se u filmu vidi i ruski antisemitizam film dosta crno-bijelo prikazuje naciste kao jedine krivce za progon i ubijanje Židova. Glavni lik Tuvia jednom prilikom izjavi „Premda nas gone kao životinje mi se nećemo ponašati kao životinje!“. Nakon prvog ubojstva se vidi njegova emocionalna rastrganost dok nešto kasnije sa bratom i „drugovima“ bez očitih problema ubija i spaljuje Poljake koje optužuje za kolaboraciju sa nacistima. Zanimljivi su tu i ruski partizani koji su prikazani kao komunistički ideolozi koji uz kombinaciju votke i strojnica ubijaju naciste uz podrugljiv odnos prema pasivnim Židovima. Tuvia, kojeg glumi aktualni James Bond Daniel Craig, je prikazan dosta nejasno i nadasve nesigurno. U nekim momentima je rođeni vođa i ratnik dok su u drugim momentima gubi i ne zna kud bi sa sobom, a kamoli sa ljudima za koje je odgovoran.

Film je u Poljskoj probudio razne duhove i komentare. Zapad i židovska zajednica braću Bielski doživljava kao spasitelje i rijetke borce, dok Poljaci postavljaju pitanje oko njihovog sudjelovanja ubojstvu 128 poljskih civila i pljački dvaju sela 1943. godine. Kako još proučavam dostupne izvore možete uskoro očekivati članak o tim zbivanjima.

Zus na onome što bi trebao biti njemački tenk. Još jedna od greški u filmu je traženje ampicillina za liječenje tifusa. Taj je lijek dostupan od 1961. godine.

Miljenko Hajdarovic
About Miljenko Hajdarovic (108 Articles)
Magistar povijesti i magistar edukacije sociologije, diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Do travnja 2020. g. urednik ovoga portala.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.