Novo:

Primjeri ponavljanja gradiva o Punskim ratovima

Primjer iz prakse

U 5. razredu nakon učenja o Punskim ratovima tijekom ponavljanja učenici su dobili mogućnost da odaberu neki od kreativnih načina za ponavljanje. Kroz crteže ili pisanje priče mogli su prikazati što znaju i koliko razumiju događaje tog razdoblja. U nastavku je primjer jednog od sastavka i crteži rimskih legionara.

Mali Punjanin

Živim u jednoj bogatoj obitelji u gradu Kartaga. Tata je vojskovođa, a mama kao sve ostale žene u moje doba su se brinule za djecu, to jest mene. Ja sam jedinac i ponosan sam na to – slobodan kao ptica. Zovem se Marko. Moj je grad predivan, razvijen – čak postaje najveća sila na Sredozemlju. Malo znam o prošlosti moga grada. Znam da je ovdje bila prva fenička kolonija, čak i najpoznatija.

Feničani su bili vješti majstori (kao i mi) proizveli su grimizne tkanine (koja je jako poznata) i još mnoge različite stvari. To je moj život, a sada na spavanje (mama dovikne, a ja se pritajim u postelju i utonem u san).

Ujutro kad sam se probudio cijeli grad je žurio i brujio da će nas napasti Rimljani. Ljudi su govorili da su Rimljani već zauzeli njihove posjede na Siciliji, Korzici i Sardinijiji. Kad sam došao za stol na doručak rob Maksimilijan nas je posluživao. Tata je ljutito rekao da će morati u rat i to već sutra. Inzistirao je da moram i ja s njim kao vojskovođin sin. Mama me nije pustila, ali sam se iskrao jer se moram boriti za svoj grad. Sutra smo u ranu zoru krenuli s tatinim šefom Hanibalom. Putovali smo i zbog napora vojnici su umirali. Ja sam teško obolio. Nije to bila bitka za mene. Premlad sam. Dječaci u mojoj dobi se bore sa protivnicima, a ja ležim sav u znoju na tatinim grudima i žalim kao nekakav slabić što nisam ostao kod kuće. Spavam, budim se, zamaglilo mi se, pa opet ništa ne čujem, ne vidim i onda… ne mogu micati tijelo. Mislim da umirem. Zadnje što čujem je tatin jecaj. Bili smo blizu Rima… (Napisala: Julija Jančec)

Legionara je nacrtao David Požgaj

Legionara je nacrtao David Požgaj

Alena Šparavec

Alena Šparavec

Lea Treska

Lea Treska

Mia Črep

Mia Črep

Josipa Šupljika

Josipa Šupljika

Luka Belužić

Luka Belužić

Miljenko Hajdarovic
About Miljenko Hajdarovic (108 Articles)
Magistar povijesti i magistar edukacije sociologije, diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Do travnja 2020. g. urednik ovoga portala.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.