Novo:

Primjer obilježavanja ‘Dana sjećanja na žrtvu Vukovara’

Primjer iz prakse

Učenici sedmih razreda Osnovne škole "Petar Zrinski" Šenkovec su tijekom listopada posjetili izložbu "Međimurje u Domovinskom ratu". Uz razgledavanje izložaka dobili su zadatak zapisati što su vidjeli i kako im se izložba svidjela. Učenice koje su te zadatke rješile najbolje dobile su priliku sudjelovati u obilježavanju obljetnice.

Osmišljen je program u trajanju od 15 minuta, a proveli su ga učenici 7.a razreda. Teodora Vodopija, Karla Katić, Ena Petković i Ana Krhač su kao članice Povijesne grupe izradile prezentaciju “I u mojoj školi Vukovar svijetli”, a Paula Lajtman, Lea Čalopek i Jakša Magdalenić su se pobrinuli za umjetnički doprinos.

U programu je prvo pročitana pjesma Andriane Škunca:

Hrvatski grobovi

Nad zatamljelom
Hrvatskom
svijetle grobovi

Izgaženi humci
znanih i neznanih

Isprepleteni
travom i kostima

Čuvari
praznih kuća

Mrtvi su svjetiljke
na raspukloj cesti

Putokaz anđelima

U laticama i peludu
uzdignuti nad obzorje

Obasjani žeravom jutra

Potom su učenice održale prezentaciju koju možete prolistati:

I u mojoj skoli Vukovar svijetli

Za kraj je pročitana ‘Priča o Vukovaru’ Siniše Glavaševića:

Odustajem od svih traženja pravde, istine, odustajem od pokušaja da ideale podredim vlastitom životu, odustajem od svega što sam još jučer smatrao nužnim za nekakav dobar početak, ili dobar kraj. Vjerojatno bih odustao i od sebe sama, ali ne mogu. Jer, tko će ostati ako se svi odreknemo sebe i pobjegnemo u svoj strah? Kome ostaviti grad? Tko će mi ga čuvati dok mene ne bude, dok se budem tražio po smetlištima ljudskih duša, dok budem onako sam bez sebe glavinjao, ranjiv i umoran, u vrućici, dok moje oči budu rasle pred osobnim porazom?

Tko će čuvati moj grad, moje prijatelje, tko ce Vukovar iznijeti iz mraka? Nema leđa jačih od mojih i vaših, i zato, ako vam nije teško, ako je u vama ostalo još mladenačkog šaputanja, pridružite se. Netko je dirao moje parkove, klupe na kojima su još urezana vaša imena, sjenu u kojoj ste istodobno i dali, i primili prvi poljubac – netko je jednostavno sve ukrao jer, kako objasniti da ni Sjene nema? Nema izloga u kojem ste se divili vlastitim radostima, nema kina u kojem ste gledali najtužniji film, vaša je prošlost jednostavno razorena i sada nemate ništa. Morate iznova graditi. Prvo, svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, zatim, svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, uložite je u budućnost. I nemojte biti sami u budućnosti. A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe. Grad – to ste vi.

Program je održan u obje školske smjene, a nakon popodnevne učenici su na šenkovečkom Trgu Sv. Jelene zapalili 20 lampaša u obliku slova V povodom 20. godišnjice pada Vukovara. Jutarnji program je svojim dolaskom uveličao Vladimir Novak, načelnik Općine Šenkovec, a popodnevni program su uveličali Saša Horvat, zamjenik načelnika i Boris Odrčić, predsjednik šenkovečke podružnice Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata. Posjetu izložbi i obilježavanje dana sjećanja organizirao je Miljenko Hajdarović.

Popodnevna smjena slusa predavanje o Vukovaru

Popodnevna smjena slusa predavanje o Vukovaru

Lampasi u obliku slova V

Lampasi u obliku slova V

Miljenko Hajdarovic
About Miljenko Hajdarovic (108 Articles)
Magistar povijesti i magistar edukacije sociologije, diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Do travnja 2020. g. urednik ovoga portala.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.