Novo:

Poziv na Edukacijska jutra Festivala tolerancije

Najava

  Festival tolerancije – JFF Zagreb jedinstvena je kulturno-edukativna platforma koja bogatim programom, filmskim projekcijama, okruglim stolovima, diskusijama, predavanjima te tematskim izložbama djeluje prema sprečavanju diskriminacije, rasizma, homofobije, ksenofobije i općenito kršenja prava manjinskih skupina, težeći ka razvijenom društvu u kojem većina ne percipira manjinu kao prijetnju vlastitome identitetu. Nadolazeći festival održat će se u kinima Europa, Tuškanac i KIC od 8. do 14. travnja 2017. godine.

Fannyno putovanje

Jedan od najvažnijih segmenata festivala su Edukacijska jutra, program poučavanja mladih o holokaustu s ciljem da iz tog tragičnog razdoblja moderne povijesti nauče više o prihvaćanju različitosti i pristupanju svakom čovjeku kao pojedincu vrijednom poštovanja.

U sklopu 11. Festivala tolerancije, održat će se dva  Edukacijska jutra.

Svjedočanstvo preživjelog: Branko Lustig

10.04.2017. u 11.00 sati, kino Europa, Varšavska 3, Zagreb

Edukacijsko jutro namijenjeno učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih te prvih razreda srednjih škola održat će se u ponedjeljak, 10. travnja u kinu Europa s početkom u 11 sati.

Program će započeti prikazivanjem “Fannynog putovanja” (Fanny’s Journey, 2016., 95 min), višestruko nagrađivanog filma za mlade zasnovanog na istinitoj priči o jedanaestero maloljetnika židovskog podrijetla koji 1943. godine bježe iz okupirane Francuske prema Švicarskoj. Poslije filma gosp. Branko Lustig, predsjednik Festivala te dvostruki dobitnik nagrade Oscar, iznijet će svjedočanstvo o vlastitom iskustvu iz zloglasnih koncentracijskih logora Auschwitz i Bergen-Belsen te naglasiti važnosti tolerancije i uvažavanja različitosti u današnjem društvu. Program završava kratkim razgovorom s učenicima. Predviđeno trajanje programa je 150 minuta.

Predavanje Daniela Wildmanna: Željena tijela – arijevski ideal muškosti

12.04.2017. u 12.00 sati, kino Tuškanac, Tuškanac 1, Zagreb

Edukacijsko jutro namijenjeno učenicima drugih, trećih i četvrtih razreda srednjih škola te studentima održat će se u srijedu, 12. travnja u kinu Tuškanac s početkom u 12 sati. Program će voditi dr. Daniel Wildmann, cijenjeni njemački povjesničar i filmski stručnjak. Dr. Wildmann je direktor Leo Baeck Instituta iz Londona i viši predavač na odsjeku Povijesti Queen Mary Sveučilišta u Londonu. Područja njegova istraživanja su moderna njemačko-židovska povijest, povijest Trećeg Reicha, povijest tijela, povijest muškosti te film, antisemitizam i emocije.

U ovom predavanju, dr. Wildmann će se fokusirati na vizualni jezik filma „Olympia“, dokumentarnog filma o Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine autorice Leni Riefenstahl, jedne od najpoznatijih redateljica nacističke Njemačke poznate po svojim zloglasnim propagandnim filmovima snimljenim za potrebe režima. Dr. Wildmann analizirat će način na koji je Reifenstahlova prikazala arijevsku muškost te pokazati koju su ulogu u tome igrali antisemitizam i vrlo specifična interpretacija grčke mitologije.

Predavanje će trajati 25 minuta, nakon čega slijede projekcija slavnog prologa filma „Olympia“ (20 min.) te diskusija s učenicima.

Cilj Edukacijskih jutara je približiti mladima tragediju holokausta, na njima razumljiv način, kroz blizak im filmski medij, predavanja stručnjaka te svjedočanstva preživjelih. Povijest holokausta predstavlja vrlo učinkovito područje za preispitivanje osnovnih moralnih pitanja. Kroz proučavanje holokausta, učenici mogu shvatiti vrijednost potrebe za njegovanjem i zaštitom demokratskih vrijednosti, kao i razumjeti značaj tolerancije. Kroz diskusiju i razmjenu mišljenja, mladi shvaćaju da su prihvaćanje različitosti i poštivanje drugačijeg jedini ispravni način života u modernom svijetu. Koliko je program uspješan, svjedoči i činjenica da je u osam godina postojanja na njemu sudjelovalo više od 20.500 učenika i studenata. Također, ponosni smo na već tradicionalne preporuke Ministarstva znanosti i obrazovanja te Agencije za odgoj i obrazovanje. Dosadašnja iskustva potvrđuju iznimnu zainteresiranost te iznimno pozitivne dojmove i predavača i učenika.

Za prijave i informacije, molimo vas posjetite web stranice http://festivaloftolerance.com/zagreb/edukacijska-jutra ili se obratite na mail obrazovanje@jff-zagreb.hr ili broj telefona (01) 4813 658.

HPP
About HPP (169 Articles)
<p>Hrvatski povijesni portal je elektronički časopis za povijest i srodne znanosti pokrenut 2006. godine.</p>
Contact: Website