Novo:

Povijest u nastavi – broj 12

Jesensko izdanje stručnog časopisa „Povijest u nastavi“ nam dolazi na 140 stranica sa temama prvenstveno namijenjenim nastavnicima povijesti. U prvom dijelu možemo čitati sedam preglednih i stručnih članaka, a uz to možemo čitati nekoliko ocjena i prikaza, pregled znanstvenih i stručnih skupova te predstavljanje znanstvenih i strukovnih udruga.

Franko Dota u preglednom članku „Sjećanje na poplavu u Firenci 1966. – osnovni elementi memorijskog sustava“ rekonstruira sjećanja na veliku poplavu i načine na koje su ti događaji pohranjeni u memoriji svjedoka. Posebno se osvrće na „mitiziranje“ katastrofe kakvo se može čitati u izvještajima i monografijama, dok se npr. u sjećanjima svjedoka i spasitelja takvi dramatični elementi mogu susresti u mnogo manjoj mjeri. Autor govori i o tzv. anđelima blata koji su volontirali i pomagali građanima Firence kao i kod spašavanja umjetničkog blaga tog grada.

Nobuhiro Shiba sa Sveučilišta u Tokiju predstavlja nadasve zanimiljivu temu „Jedan ulomak iz povijesti suradnje Japana i Hrvatske. Hrvatska pjesma „U boj“ i japanski muški zbor“. Ne znam koliko je čitateljstvo upoznato sa tematikom, ali arija Zrinskog iz opere „Nikola Šubić Zrinski“ je popularna u Japanu obzirom da je radnja u skladu sa samurajskom filozofijom hrabrosti i požrtvovnosti. Autor prepričava povijest dolaska arije u Japan preko Čehoslovačke legije nakon Prvog svjetskog rata.

Željka Trupković u stručnom članku „Prikaz žena u udžbenicima povijesti za osnovnu školu iz 1997. i 2007. godine“ donosi analizu prisutnosti „historije žena“ u udžbenicima, te u kojoj se mjeri ona promijenila u deset godina. Pratila je prikaz Kleopatre, kraljice Jelene, Marie Sklodowske-Curie i Savke Dabčević-Kučar.

Aleksandra Đurić u stručnom članku „Vrednovanje rada škole: učenik kao ocjenjivač“ autorica je nastojala u proteklim godinama rada aktivirati učenike postavljajući ih u poziciju ocjenjivača nastavnika. Autorica je u razdoblju od prosinca 2005. do prosinca 2007. metodom anonimnog upitnika ispitala ukupno 109 učenika u dvije škole. Rezultati koji sus pritom dobiveni mogu biti simpatični elementi u pokušaju nastavnika da dobije povratnu informaciju o kvaliteti svog rada. Zanimljivo je istaknuti podatak iz devetog pitanja „Želite li o nekoj nastavnoj temi više saznati?“ gdje učenici u većoj mjeri ističu teme iz zavičajne povijesti. Ističem još jednu rečenicu iz zaključka u kojoj autorica piše: „Početnici, za razliku od svojih starijih iskusnijih kolega, češće promišljaju o svome radu.“ Svakako zanimljiva teza koji bi također mogli provjeriti u jednoj anketi na razini županijskih stručnih vijeća nastavnika povijesti.

Petar Lukačić je u preglednom članku „Primjena Web 2.0 servisa u nastavi povijesti“ pokušao približiti mogućnosti naprednih internetskih servisa u svrhu korištenja u nastavi povijesti. Detaljniji osvrt možete pročitati na ovom linku.

Denis Detling u članku „Tablica u nastavi povijesti“ donosi nekoliko primjera (1848., Dmitar Zvonimir, Mezopotamija, Arapi i islam) kako učinkovito u nastavi koristiti tablice kao pregledno sredstvo sistematizacije gradiva i maksimiziranja aktivnosti učenika na nastavnom satu. Drago mi je čitati da koristim iste ili slične tablice u svom radu, premda moram priznati da mi je ideja sa Dmitrom Zvonimirom nova i zanimljiva. Među takve tablice bi još mogli uvrstiti gradiva starih civilizacija, grčkih polisa, prvi i drugi trijumvirat, itd.

U članku „Nastava povijesti u OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Ivancu“ Sonja Poljak i Suzana Jagić pišu o primjeni suvremenih mogućnosti nastave povijesti u svojoj školi. Divim se sinergiji između struke i uprave škole koja izgleda postoji u tom kolektivu i pruža mogućnost terenske nastave. Također mi je drago što smo tijekom vremena njihove aktivnosti pratili i na našem portalu:

  • Varaždinske Toplice – terenska integrirana nastava
  • Položaj žena kroz povijest
  • Gradski muzej Varaždin u nastavi povijesti
  • Izvanučionička nastava u Lepoglavi i Bednji
  • Obilježeni prvi Ivanečki rudarski dani
  • Svjetski dan tolerancije u našoj školi

Među ocjenama i prikazima možemo čitati prikaz zbornika „Kurikulum: teorije – metodologija – sadržaj – struktura“, „Promišljanje historije“, „Mala povijest prošlosti: pironistička skica povijesnog uma“, zbornik radova „Revizija prošlosti na prostorima bivše Jugoslavije“, „Europa i Sredozemlje u srednjem vijeku“, „Moderna vremena – Povijest svijeta od 1920-ih do 2000.“, „Počeci turizma u Makarskoj i Primorju do 1940. godine“ i „Genocidni zločin totalitarnog režima u Ukrajini 1932-1933.“.

Među prikazanim skupovima su „Joint history project – seminar za nastavnike“, „Interkulturalni dijalog i nastava povijesti“, „1918. u hrvatskoj povijesti“, „Ivan Kukuljević Sakcinski u 1848.“ i „Osnove ispitnog sustava – proces sastavljanja i validacije ispita“.

Na kraju možemo pročitati izvještaj sa trećeg zagrebačkog maketarskog kupa „Crna kraljica“ održanog 20. rujna 2008. godine.

Miljenko Hajdarovic
About Miljenko Hajdarovic (108 Articles)
Magistar povijesti i magistar edukacije sociologije, diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Do travnja 2020. g. urednik ovoga portala.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.