Novo:

Povijest teletexta

U svakom televizoru današnjice osim sličica koje skaču i uljepšavaju nam dan, postoji i mali  crni informativni dio. No, nije sasvim crn jer ima i crvenih, žutih i plavih znakića. Teletekst je jednosmjerna komunikacija između tv studija i tv prijemnika. Za prijenos podataka koristi se rupa između dolaska signala, odnosno rupa koja nastaje u vremenu kada zraka elektrona stigne aktivirati crnu sliku na ekranu (od dna do vrha ekrana). Teletekst je pokrenut 23. rujna 1974. godine.

BBC televizija i inžinjeri ITA-a (Independent Television Authority) su od 1970. godine okušavali iskoristiti dio tv signala koji se inače ne koristi. Tijekom 1972. i 1973. obje su elevizije vršile probna emitiranja CEEFAX-a (BBC) i ORACLE-a (ITA). Međusobnim dogovorom 1974. odine započelo je emitiranje CEEFAXA (fonetski “see facts”) na probnih 30 stranica. U prvim godinama razvoja bio je dostupan samo inžinjerima koji su radili na razvoju. 1974. dogovoren je prvi standard za teletekst (CEPT1) u kojem je dogovoreno da teletekst čini mreža od 40×24 linija.  Danas u svijetu postoji desetak teletekst standarda koji se koriste. Krajem 1970-ih počelo se javljati sve više zainteresiranih građana, koji su kupovali i eksterne uređaje koji su omogućavali čitanje vijesti, sporta i vremenske prognoze. 1980. godina je donijela na tržište tv uređaje koji su omogućavali čitanje teleteksta. Razvojni timovi su počeli raditi na verziji teleteksta koji bi donosila visoku rezoluciju boja. Do 1985. broj korisnika teleteksta je dosegnuo 2 milijuna. Od 1999. počinje razvoj digitalnog teleteksta, koji omogućava navigaciju preko kursora (strelica na daljinskom upravljaču) umjesto brojki. Od 2000. godine radi se na HiTextu ili teletekstu 2.5. Taj sistem koristi nekoliko europskih tv kuća. Zbog razvoja interneta i brzih informacijskih veza, neke tv kuće (poput BBC-a) su od 2006. godine prestale emitirati teleteks ili su zapustile njegovo održavanje.

Ceefax 1975. godine

Ceefax 1975. godine

Teletekst verzija 1

Teletekst verzija 1

Teletekst verzija 2.5

Teletekst verzija 2.5

Miljenko Hajdarovic
About Miljenko Hajdarovic (108 Articles)
Magistar povijesti i magistar edukacije sociologije, diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Do travnja 2020. g. urednik ovoga portala.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.