Novo:

Povijesno-dramska skupina „Agram“ OŠ Ivana Gorana Kovačića u Zagrebu

Primjer iz prakse

Povijesno-dramska skupina AGRAM kao samostalan projekt u OŠ  Ivana Gorana Kovačića u Zagrebu djeluje od 2005. godine pod vodstvom profesorice povijesti Karmen Perković. Uprizorenjem događaja iz nacionalne i zavičajne prošlosti, učenici kroz igrokaz oživljavaju povijesne ličnosti kao moralne uzore u izgradnji vrlina kao što su domoljublje, hrabrost, odanost, dosljednost, poštovanje i dostojanstvo. Razvijanjem svijesti o očuvanju kulturno povijesne baštine te nacionalnog identiteta, oslobađa se kreativnost učenika kroz dramsku igru i pjesmu, govor i pokret, te suradnja unutar skupine (timski rad).

Učenici-glumci (od 5. – 8. razreda) u autentičnim kostimima i scenskim rekvizitima  svake godine povodom Dana škole, u dvorani za priredbe na zadanu temu, postavljaju  novi igrokaz, vezan uz legende iz hrvatske i zagrebačke prošlosti. Izdvajamo dvije najstarije, o nastanku Zagreba: Legenda o Majci Božjoj od kamenitih vrata i Legenda o Manduševcu,  te Krunidbu kralja Dmitra Zvonimira iz razdoblja hrvatskih  narodnih vladara. Snimak igrokaza prikazan je u školskom obrazovnom programu HRT-a 2011.godine. Ponekad naša mala glumačka družina gostuje i na nekim kulturnim manifestacijama kao što su: Otvorena vrata općine Medvešćak ili odigra  igrokaz na otvorenom, npr. legendu o nastanku Zagreba  na  Manduševcu. Igrokaz je prikazan u TV prilogu školskog obrazovnog programa HTV2 „Puni krug“ 2012.godine. Ovogodišnji igrokaz  iz prošlosti je našega grada “Tajna Krvavog mosta” izvesti ćemo početkom nove  školske 2014./2015.godine na Županijskom stručnom vijeću učitelja  povijesti u Zagrebu.

Povijesno-dramska skupina „Agram“ove godine obilježava 10 godina postojanja. Prvi kostimirani igrokaz uživo izveden je prilikom obilježavanja 50.-te obljetnice postojanja naše škole OŠ Ivana Gorana Kovačića na temu: Znameniti Ilirci i njihov doprinos buđenju nacionalne svijesti. Snimka igrokaza, kao primjer iz nastavne prakse,  prikazana je na Trećem hrvatskom  simpoziju o nastavi povijesti 2008. u Poreču .

Medijski nas gotovo svake godine poprati HRT, Program za djecu i mladež. Više o našim aktivnostima možete saznati na web stranici video linku naše škole.

Uzbuđenje pred snimanje

Uzbuđenje pred snimanje

Karmen Perkovic
About Karmen Perkovic (1 Articles)
Diplomirala je povijest i češki jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radila je u OŠ Milka Trnina u Križu, a trenutno radi u zagrebačkim školama OŠ S.S. Kranječević i OŠ I.G. Kovačića. Od 2012. godine je učitelj savjetnik.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.