Novo:

Poučavanje o Danu sjećanja na holokaust i sprečavanje zločina protiv čovječnosti u OŠ “Ivana Brlić Mažuranić” Strizivojna

U našoj školi svake godine prigodnim plakatima i razgovorima s učenicima obilježavamo Dan sjećanja na holokaust i sprečavanje zločina protiv čovječnosti tako da me je posebno oduševila ideja savjetnice Lorande Miletić o sudjelovanju u Poster Projectu.

Ideju sam s oduševljenjem prihvatila i naravno izradila cijeli nastavni plan i program za naše školske aktivnosti. Osim toga, kao prošlogodišnjoj polaznici edukacije u Yad Vashemu ovo mi je bila odlična prilika da realiziram sve ono što sam tamo naučila. Prije same izrade plakata htjela sam učenike pobliže upoznati s temom holokaust i što sve stoji iza te riječi. Kako je aktivnost planirana s učenicima osmih razreda, ali od početka školske godine, kada oni još nisu upoznati s tematikom Drugog svjetskog rata, morali smo se „baciti“ na učenje i istraživanje.

Cjelokupna aktivnost odvijala se na satima dodatne nastave povijesti za koju mi je odobrenje dao ravnatelj naše škole gospodin Andro Mršić. Aktivnosti su se sastojale od upoznavanja s literaturom, gledanja svjedočanstava preživjelih, razgovora, radionica. Osim učenika, u aktivnost sam nastojala uključiti i učitelje naše škole. Tako je na suradnju među prvima pristao naš učitelj likovne kulture Josip Ivandić koji je sudjelovao u radionicama i pomagao nam stručnim savjetima.

Osim uključivanja u Poster Projekt učenike naše škole uključila sam i u Projekt Šafran kako bi sve što radimo imalo još veći smisao i kako bi učenici učili o važnosti tolerancije, poštivanja drugih, opasnostima predrasuda, diskriminacije…

Također prije same izrade plakata učenici su malo proučavali i povijest Židova u Đakovu te saznali važne informacije o Židovskoj zajednici i njezinim doprinosima na našem području.

Sadnja šafrana

Sadnja šafrana

Kako smo predviđali da naši šafrani neće niknuti u vrijeme obilježavanja Dana sjećanja na holokaust i sprečavanje zločina protiv čovječnosti odlučili smo koristeći krep papir izraditi naše šafrane. Upravo smo samu izradu cvjetova šafrana koristili kao idealnu za razgovore o našoj temi. I upravo na jednoj takovoj radionici izrade šafrana došla nam je ideja o tome kako bi točno trebao izgledati naš plakat i koju bi poruku trebao nositi. Odlučili smo raditi plakat, ali bez teksta i stresnih fotografija, samo pokušati iznijeti osjećaje djece koja su njihove dobi, djece koja su bila zatočena, gladna, bosa, trpjela teške patnje … samo zato što su bili Židovi. Također, naš će plakat nositi poruku nade, nade u novi život, borbe za život, rađanju novih ljubavi i u takvim uvjetima. Kako smo cvjetova šafrana izradili dovoljno i za naš plakat i za pano u holu škole odlučili smo šafrane odnijeti i na Židovsko groblje u Đakovu. Židovsko groblje u Đakovu je jedinstveno groblje u Europi jer su ostala sačuvana imena sahranjenih žrtava iz sabirnog logora, a 6. travnja 2011. godine započela je obnova groblja. Tom prigodom stare crne nadgrobne ploče zamijenjene su novima. Zajedno smo posjetili groblje, pomolili se za stradale i položili žute šafrane na njihove grobove.

Kako bi učenike upoznala što se sve događalo u našoj neposrednoj blizini posjetili smo i mjesto na kojemu je u vremenu od 1. prosinca 1941. do 5. srpnja 1942. godine bio sabirni logor u Đakovu za djecu i žene židovskog podrijetla. Danas se tamo nalazi spomenik koji je podignut 2. srpnja 1961. godine. Prema nekoliko izvora u sabirnom je logoru stradalo oko 3 000 ljudi, a preživjeli su odvedeni u logore Auschwitz i Jasenovac i tamo likvidirani.

Aktivnosti tijekom projekta

Aktivnosti tijekom projekta

Kako bi učenike i nastavnike naše škole upoznali s našim radom u holu škole smo im predstavili naš projekt. Učenici povijesne grupe sudjelovali su i u 5. tjednu cjeloživotnog učenja u Đakovu te su tom prilikom na gradskom Korzu predstavili projekte naše škole uključujući i Poster Project i Projekt Šafran. I tako se u našoj školi od ideje Poster Projecta paralelno javilo još nekoliko ideja, a sudeći prema zainteresiranosti učenika za sudjelovanje u projektima mislim da ćemo nastaviti sa sličnim aktivnostima.

Opis plakata

Fotografije prikazuju patnje djece u logorima NDH. Tri osobe u sredini plakata predstavljaju djecu koja su preživjela te patnje. Likovi su prikazani u sivom tonu kako bi se dočaralo njihovo unutarnje stanje. Žica prikazuje žicu oko logora, ali i patnju s kojom su se ta djeca, a kasnije odrasli ljudi, morali nositi cijeli svoj život. Gornji dio plakata je u sivim tonovima te gledatelju dočarava tešku sudbinu djece zatočene u logorima na području NDH.

Naš plakat

Naš plakat

Donji dio plakata je u svjetlijim, čak i žarkim tonovima. On poručuje gledatelju da nije sve tako sivo. On govori da se za život isplati boriti. Žuti šafrani simboliziraju ljudske žrtve, ali i novi život koji se rađa. Također se na plakatu naziru mala srca i lica nasmiješene djece. Govori o tome da se i u takvim teškim uvjetima razvila i ljubav te da su ta djeca, iako su preživjela pakao, spremna voljeti i žele biti voljena.

Predstavljanje projekta na nacionalnom seminaru u Jasenovcu

Predstavljanje projekta na nacionalnom seminaru u Jasenovcu

Zrinka Racić
About Zrinka Racić (2 Articles)
Osnovnu i srednju školu završila sam u Đakovu. Godine 2005. diplomirala sam na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te stekla zvanje profesora povijesti i sociologije. Iste godine nakon diplome zaposlila sam se u OŠ „Ivana Brlić Mažuranić“ u Strizivojni gdje još uvijek radim kao nastavnica povijesti.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.