Novo:

Posljednji seminar za međimurske povjesničare u ovoj školskoj godini

Jučer je u II. Osnovnoj školi Čakovec održan seminar Županijskog stručnog vijeća nastavnika povijesti osnovnih škola Međimurske županije. Pozivu na seminar odazvala se skoro polovica međimurskih povjesničara. Prvu točku dnevnog reda pod nazivom "Turist u Čakovcu" odradile su profesorice Snježana Odak Hrkač i Višnja Matotek. Prisutni nastavnici su se podijelili u četiri grupe, naoružali se zadacima i foto aparatima, te krenuli istraživati turističke lokacije Čakovca. Svaka je grupa morala uz pomoć karte pronaći 3-4 zadana objekta, fotografirati njihove specifičnosti i po povratku izraditi prezentaciju sa osnovnim podacima. Rad je bio vrlo zanimljiv i može se koristiti u nastavi povijesti, naravno uz doradu za dječju razinu.

Timur Križak, viši savjetnik Agencije za odgoj i obrazovanje

Timur Križak, viši savjetnik Agencije za odgoj i obrazovanje

U drugoj točki dnevnog reda Timur Križak, viši savjetnik za povijest je održao predavanje o načelu “Zornosti u nastavi”. Uz pojašnjenje načela zornosti i izrade modela, savjetnik je dao poneke primjere o tome kako koristiti fotografije, te auditivna i vizualna sredstva u nastavi.

Pod ostalim pitanjima ponovno se razbuktala rasprava o sustavu natjecanja iz povijesti za učenike osnovnih škola. Kao i protekle dvije godine među međimurskim nastavnicima postoji konsenzus da trenutni oblik natjecanja nije primjeren. Voditeljica aktiva je već prije nekoliko tjedana poslala pismo savjetnici Marinović i čeka se njeno očitovanje.

Učiteljski fakultet u Čakovcu

Učiteljski fakultet u Čakovcu

Poziv na suradnju -INSULA inter Muram et Dravam

Časopis Povijesnog društva Međimurske županije

Poštovani kolege povjesničari,
u tijeku je organizacija uredništva i priprema za izlazak prvog broja stručnog časopisa „Insula“. Postoji potreba za izlaženjem časopisa koji bi se bavio humanističkim znanostima na području Međimurja (povijest, arheologija, etnologija, antropologija, povijest umjetnosti). Do sada je odrađen dio predradnji oko okupljanje baze uredništva, okvirnog definiranja strukture časopisa, prikupljanje recenzenata, upute autorima i dr. Trenutno uredništvo je u sastavu: Petra Novinščak (glavna urednica), Verica Mutvar, Ivana Puzak, Mario Šestak i Branimir Bunjac. U časopisu će se objavljivati sljedeće vrste: izvorni znanstveni članak, prethodna priopćenja, pregledni članak, izlaganja sa znanstvenih skupova i stručni članak. Prije prihvaćanja članaka za objavljivanje, tekstovi prolaze recenziju. Radovi za prvi broj se prihvaćaju do kraja siječnja 2010. godine. Sve dodatne informacije možete zatražiti na e-mail petra.novinscak@ck.t-com.hr, a vjerojatno ćete ih moći potražiti na internet stranicama Povijesnog društva i/ili Hrvatskog povijesnog portala.

Miljenko Hajdarovic
About Miljenko Hajdarovic (108 Articles)
Magistar povijesti i magistar edukacije sociologije, diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Do travnja 2020. g. urednik ovoga portala.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.