Novo:

Poruke u boci

Pripremajući se za novu školsku godinu odabirem one stare ideje i teme koje su bile dobro prihvaćene prošle godine kako bi ih za ovu godinu ponovno iskoristila i doradila. Jedna od njih je bila izrada poruka u boci. S učenicima šestih razreda nakon obrade nastavne cjeline Velika geografska otkrića dogovorila sam način ponavljanja. Svaki učenik je dobio tajni zadatak na papiriću. Tajni zadatak je osoba u ime koje učenik treba napisati poruku, neke osobe su stvarne poput Kristofora Kolumba, Barholomea Diaza ili Las Casasa, a neke osobe su izmišljene poput majke Hernana Cortesa ili zaručnice nekog mornara na Magellanovom brodu koji će se vratiti itd.

Poruke u boci

Zadatak je bio napisati poruku dovoljno jasnu da možemo odgonetnuti tko je osoba koja je pisala, mogu se koristiti stvarne godine, mjesta i događaji, a priča je izmišljena i uklopljena u zbivanja koja nam pomažu zaključiti o kojoj se osobi radi. Svaki učenik donese svoju poruku u boci, zatim se boce podijele natrag učenicima (učenik ne može dobiti svoju poruku). Svaki učenik otvara dobivenu poruku, čita i pokušava zaključiti tko je osoba koja je pisala poruku, na temelju čega to zaključuje i odrediti mjesto i vrijeme bacanja poruke.  Učenici rade bilješke i kasnije objašnjavaju kako su odgonetnuli zadatak. Navest ću par primjera:

More, tebi bacam ovu poruku kao molitvu! Molim te, vrati mi mog sina, jedino njega još čekam. Prošlo je mnogo vremena, skoro tri godine, a njega nema…Poveo je tolike ljude, strah me je. Gdje da gledam, otkud će doći, s Istoka, sa Zapada…da li da ga uopće čekam.

Dosta mi je svega, plovimo već tjednima, žalim što sam pošao na ovaj put. ON je na onom drugom brodu, drago mi je što nisam s njim. Kuham im ono što imamo, a nemamo gotovo ništa. Ako tko nađe ovu moju poruku neka zna kako nam je bilo……„

Prvi zadatak je bio F. Magellan, a drugi mornar –  kuhar na Kolumbovom prvom putovanju koji nije s njim na brodu.

Naravno, bilo je poruka poput: “ Evo, sad znam da je Zemlja okrugla, a ne znam hoću li doploviti kući. „ Ili “ Dragi, ja te više ne čekam i ne zanima me jel Zemlja okrugla ili nije. „, a i onih koje su bile potpuno nejasne.

Koristili smo samo staklene boce, koje su učenici mogli ili nisu morali ukrasiti. I u svakom razredu smo imali po jednu razbijenu bocu na satu i jednu razbijenu na putu do škole. Nitko nije bio ozlijeđen.

Mirena Buljan-Bašić
About Mirena Buljan-Bašić (3 Articles)
Diplomirana povjesničarka i profesorica povijesti, a od 2014. godine i diplomirana arhivistica. Rođena u Sinju, studirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a radim kao nastavnica povijesti u O Š Dinka Šimunovića Hrvace.
  • Hvala kolegice! Vjerujem da je klincima u šestom razredu zanimljivo raditi.