Novo:

Poljičko-omiški kraj u prošlosti i danas

Primjer iz prakse

Ova prezentacija nastala je kao sastavni dio izložbe  likovnih radova učenika grafičkog i tekstilnog odjela Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, Omiš i Poljica, postavljenoj u Zagrebu i Omišu, od 03. do 24. svibnja 2011. Projekt je nastao prema idejnoj koncepciji akademske slikarice Zlatice Kovačićek Poljan, profesorice na grafičkom odjelu Škole, a realiziran je tijekom travnja i svibnja 2011. te time povezan uz dan obilježavanja drevne Poljičke republike, koji se svake godine slavi 23. lipnja, na dan sv. Jurja. Izložba je nastala  na temelju učeničkih doživljaja fenomena Poljičke republike, koja se prema pojedinim zapisima spominje već u 11. stoljeću u doba hrvatskih vladara. Početkom 13. stoljeća poljička se župa odvojila od Kliške županije, osnovala unutar starohrvatske  države  svoju vlastitu župu-općinu i time zaustavila prodor feudalizma na svom području.

U realizaciji izložbe sudjelovali su i profesori „općih predmeta“,  koji su učenike upoznali s odabranim temama poljičke povijesti i prostora te su ih uspješno motivirali na izložena likovna ostvarenja. Profesori povijesti, zemljopisa, povijesti umjetnosti i hrvatskog jezika upoznali su učenike s poljičkom prošlošću i najvažnijim kulturnim i umjetničkim  spomenicima, a potom su učenici s profesorima grafičkog i tekstilnog odjela, unutar stručne nastave, pristupili oblikovanju samostalnih radova. Učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu ostvarili su na temelju izvorne poljičke kulture svoj inovativni doživljaj i vrijednu likovnu  interpretaciju protekle baštine i pokazali da tradicija može biti očuvana i prepoznata i na nov način.

Smiljana Lazic Marinkovic
About Smiljana Lazic Marinkovic (5 Articles)
Osnovnu školu završila je u Trogiru, gimnaziju u Splitu, a diplomirala povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radila je u više osnovnih i srednjih škola u Sisku i Zagrebu te zavičajnim muzejima u Zaprešiću i Sesvetama. Bila je recenzentica više udžbenika iz povijesti. Od 2005. mentorica je studentima povijesti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Od 1987. nastavnica je povijesti i filozofije u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, godine 2005. napredovala je u zvanje profesor mentor, a 2011. profesor savjetnik.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.