Novo:

Petar Gvozdić

 Petar Gvozdić

Dr.sc. Petar Gvozdić, odvjetnik, veliki župan. Rođen je u Soljanima 29. lipnja 1899. Tu je završio pučku školu, a  pohađa vinkovačku Gimnaziju. Godine 1916. ulazi u Hrvatsku omladinu i sudjeluje u antiratnom paljenju mađarske zastave. Zbog toga mu vlasti zabranjuju daljnje gimnazijsko školovanje. Ipak privatno polaže zadnji razred gimnazije u Osijeku. Od 1918. studira na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, potom radi na mitrovačkoj Gimnaziji, u Zagrebu izvanredno upisuje pravo, završava ga 1926., uskoro doktorira. Otvara odvjetničku kancelariju u S. Mitrovici. Istovremeno se bavi politikom, član je koalicione Hrvatske zajednice, a od 1923. Hrvatske republikanske seljačke stranke.

Narodni je zastupnik HSS-a od 1927. do 1938. Svjedok je atentata na S. Radića u beogradskoj skupštini. Omiljen je od naroda u županjskom kraju. Dok je V. Maček robijao u S. Mitrovici (1933./34.) posrednik je u kontaktima s drugim vodećim članovima HSS-a. Proglašenjem NDH (10. travnja 1941) prihvaća vojnu i civilnu vlast  u Okrugu S. Mitrovica. Od lipnja 1941. obnaša dužnost velikog župana u Ministarstvu unutrašnjih poslova NDH. Godine 1942. veliki je župan Župe Sana i Luka u Banjoj Luci. Kasnije obnaša razne druge zamjenske dužnosti u državnim organima NDH. Nakon sloma NDH i dolaska partizana u Srijemsku Mitrovicu povlači se iz politike. Uhićen je 6. lipnja 1945., osuđen na smrt u Beogradu. Olakotna okolnost na suđenju i kažnjavanju nije mu bila ni ta, što je imao osmero djece. Strijeljan u Beogradu 8. travnja 1946.

 

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.