Novo:

Otvoren 3. stručni skup o Domovinskom ratu

Danas 7. travnja 2010. u vinkovačkom hotelu Admiral otvoren je treći stručni skup o Domovinskom ratu na kojem se okupilo više od 200 nastavnika povijesti iz cijele Hrvatske. U ime Agencije za odgoj i obrazovanje kao organizator seminara nazočne je pozdravio Franjo Čičak i istaknuo kako se o Domovinskom ratu kao vjerojatno najvažnijoj temi hrvatske povijesti premalo uči u našim školama. Nazočne su potom pozdravili Vinko Filipović, ravnatelj AZOO-a; dr. Andrija Hebrang, saborski zastupnik; Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije; a da nazočni u radu imaju božji blagoslov pobrinuo se  mons. Đuro Hranić, pomoćni biskup Đakovačko-osječki..

U uvodnim izlaganjima umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo i dr. Andrija Hebrang su pokazali kako je tema hrvatskog Domovinskog rata još uvijek područje za osjetljiva politička prepucavanja. Admiral Domazet je u opisivanju završnih operacija Domovinskog rata istaknuo kako za je upravo pred dva dana završio svoju knjigu o Domovinskog ratu u kojoj ćemo uskoro moći čitati pravu istinu za razliku od one istine koju pišu Goldstein i Jakovina. U izlaganju se dotaknuo englesko-srpske zavjere koja je “kumovala” sukobima na području bivše Jugoslavije. Dr. Hebrang je osim nekoliko izleta u politiku održao zanimljivo predavanje o ustrojavanju ratnog saniteta početkom rata na temelju izraelskih iskustava.

Svakako najzanimljiviji dio prvog od tri dana stručnog skupa su bila predavanja dr. Vesne Bosanac i njenih kolega koji su u najtežim trenutcima pokazali izuzetnu požrtvovnost skrbeći o ranjenicima do pada Vukovara. Nakon predavanja sudionici skupa su posjetili spomen bolnicu u Vukovaru i Ovčaru.

Sudionici seminara u posjeti vukovarskoj bolnici

Sudionici seminara u posjeti vukovarskoj bolnici

Miljenko Hajdarovic
About Miljenko Hajdarovic (212 Articles)
<p>Magistar povijesti i magistar edukacije sociologije, diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Urednik Hrvatskog povijesnog portala i vlasnik obrta Inter nos. Radi u Srednjoj školi Čakovec. Član stručne radne skupine za izradu kurikuluma povijesti.</p>