Novo:

Oskar David Ginsberger

Dr.med. Oskar David Ginsberger (Günsberger), liječnik-dermatovenerolog. Rođen je u Gradištu 2. veljače 1896. u židovskoj obitelji. Pučku školu završio u Gradištu, gimnaziju pohađao u Vinkovcima i Zagrebu, završio 1914. Studij medicine završio u Grazu, specijalizaciju iz dermatovevenerologije u Beču 1922. Po povratku radi kao privatni liječnik u Osijeku, liječnik je i socijalnog osiguranja. U Drugom svjetskom ratu je u partizanima (pri VII. banijskoj brigadi). Nakon domobilizacije je ponovo u Osijeku, a onda privatnim vezama pozvan u sisački Dom zdravlja. Umirovljen je 1953. no radi što privatno, što reaktivno do 1965.

Bavio se spolnim bolestima te njihovim suzbijanjem. Objavljivao je u domaćim i zapadnim stručnim liječničkim časopisima od 1925. do 1965., kao što su: Liječnički vjesnik, Higijena, Schweizerische medizinische Wohenschrift, i drugima. Prevodio je knjige J. Thorwalda, “Stoljeće kirurgije” (1958.), H. Franka, “Pobuna savjesti” (1961.). i druge.

Umro u St. Gallenu (Švicarska), 1. veljače 1979.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.