Novo:

Održana jubilarna 25. međunarodna studentska konferencija, ISHA, Budimpešta, 2014

Izvjestaj s konferencije

Godišnja međunarodna studentska ISHA konferencija od 14. do 19.  travnja ove godine održana je jubilarni dvadesetipeti put. Kao i ona prva davne 1990. i ova srebrna domaćinstvo je pronašla u Budimpešti i njenom Sveučilištu Eötvös Loránd. Više od 100 sudionika iz dvadesetak europskih zemalja okupilo se u mađarskoj prijestolnici da bi još jednom spojili ugodno s korisnim, i kroz radne zadatke, ali i trenutke opuštanja i druženja stekli nova iskustva, znanja i, najvažnije od svega, poznanstva. Konferencija je objedinjena pod naslovom: Images of the Other: Relations between Western and Central-Eastern Europe in History, što nije daleko od teme prve konferencije iz 1990. The European Paradigm. Intencija organizatora bila je upravo napraviti osvrt na proteklih 25 godina,  na recentna historiografska strujanja i metodološke inovacije, te potaknuti diskusiju o istim. Stoga je radni dio konferencije bio podijeljen u čak deset radionica. Njihovi naslovi su redom: 1. Konflikt, rat i mir, 2. Godišnjice, narativi i kolektivni identiteti, 3. Rod, identiteti, svakodnevni život, 4. Umjetnost, znanost i interdisciplinarnost, 5. Književnost, tisak i javnost, 6. Regionalni antagonizam i kooperacija, 7. Socio-ekonomski obrasci, sistemi i ideologije, 8. Interkulturalni kontakti i stereotipi, 9. Carstva, Federacije i Unije, 10. Putnici, emisari, vojnici.  Kao što je iz samog popisa očigledno među navedenim tematskim cjelinama bilo je ponešto za svačiji interes. Stoga konstruktivne atmosfere pri radu nije nedostajalo. U razgovorima među nešto iskusnijim ISHA-ncima moglo se čuti mišljenje kako su ovogodišnje radionice bile najozbiljnije do sada, što svakako pridodajemo kao veliki plus organizatorima, moderatorima, ali i sudionicima. Naravno, i u narednom periodu akademska razina i radna atmosfera susreta će, uvjereni smo, samo napredovati.

Kulturni dio bio je rezerviran za razgled mađarskog glavnog grada, njegove  arhitekture, trgova, dvoraca, muzeja, veduta s Budima (na desnoj obali Dunava) na Peštu ( na lijevoj obali Dunava) koji su od 1873. spojeni u jedinstvenu Budimpeštu, grad koji je svojih oko 1,7 milijun stanovnika zasigurno jedan od najljepših europskih gradova.  Naročitu vrijednost predstavljao je posjet impresivnoj zgradi mađarskog Parlamenta u kojoj se čuva i originalna kruna sv. Stjepana, kao i obilazak Mađarske akademije znanosti i Povijesnog instituta. Posebnost ove konferencija bio je i okrugli stol posvećen 25-ogodišnjici susreta na kojem su sudjelovali neki od istaknutih bivših članova  ISHA-e kao što su prof. John Blake (UK), prof. Anne Katherine Isaacs ( Italija), Freirik Kampman ( Nizozemska) i Zoltán Zarándy ( Mađarska). Bila je to i prilika za kratko druženje s ISHA veteranima, onima koji su čitavu priču započeli i vodili, te između ostalih i omogućili ovaj značajni jubilej.

Na marginama konferencije održana je i generalna skupština kada su izabrani novi članovi ISHA-inih tijela za narednu godinu, a na predsjedničkoj dužnosti našeg Mišu Petrovića ( člana ISHA-e ZAgreb) zamijenila je Čehinja Barbora Hrubá.

10154974_434446270032140_2535461310710203700_n

Zabavni dio susreta koji pored ostalog uključuje i tradicionalne Ice Breaking party, Pub Crawl i NFDP ( National food and drinks party) također je protekao  u vrlo otvorenoj i prijateljskoj atmosferi. Kao što je i red i ovom prilikom sklopljena su brojna nova poznanstva, a neka stara obnovljena i dodatno produbljena što je također svojevrsna garancija da će se ovakvi susreti i dalje nastaviti, jer naposlijetku ljudi i njihov entuzijazam su najveći motor ovog,  kao i svakog drugog uspješnog udruženja. Organizatori i domaćini su također napravili odličan posao. Uz očigledan trud uspjelo im je privesti kraju i ovu jubilarnu konferenciju, te izuzev nekoliko izgubljenih ruksaka, naplaćenih kazni od strane prometnih kontrolora i mučnina prouzrokovanih pretjeranim veseljem nije bilo nikakvog  spomena vrijednog incidenta.

Naposlijetku, ne samo kao samohvalu, valja istaknuti kako Hrvatska već godinama ima izrazito razvijenu mrežu ISHA-inih organizacija, a na ovoj konferenciji desetak predstavnika iz Zagreba, Rijeke, Osijeka i Varaždina nastavili su aktivni niz hrvatskih sudjelovanja na značajnim ISHA konferencijama. Možemo samo poželjeti da se takva tendencija nastavi.

Još jedan susret je iza nas, ali još mnogi pred nama.

Viszlát, és hamarosan találkozunk! Pozdrav, i do skorog viđenja!

Marino Badurina
About Marino Badurina (2 Articles)
Diplomirao povijest/hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Rijeci.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.