Novo:

Održan simpozij Dies historiae “Žene kroz povijest”

Nakon višemjesečnih priprema, znanstveni simpozij Dies historiae „Žene kroz povijest“ održan je 5. prosinca 2012. u dvorani Zagreb na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu.  Kada je studentica Matea Jalžečić u veljači 2012. godine predložila temu Žene kroz povijest, malo tko je pomislio da će nastati veliki boom. Oduševljeni temom, čak 17 izlagača pristalo je sudjelovati na simpoziju, studenti su informirani, profesori su podržali simpozij, poslani su pozivi za donacije na različite strane. Uspješno!

Studentski projekt podržali su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Hrvatski institut za povijest, Matica hrvatska, Centar za ženske studije, Forneti fransizza i City Center One. Nakon pozdravnih govora predsjednice Društva studenata povijesti „Ivan Lučić-Lucius“ Petre Marinčić, voditelja Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Josipa Talange i pročelnika Odjela za povijest Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Mije Korade, uslijedio je In memoriam koji je održao prof. dr. sc. Ante Bežen s Učiteljskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Time smo se uz minutu šutnje i prisutstvo cijele obitelji Jurkić prisjetili drage profesorice na Hrvatskim studijima i prve ministrice kulture od 1992. do 1994 Vesne Girardi Jurkić. Kratki, sadržajni i glazbeno osmišljeni film privukao je pozornost svih okupljenih koji su dočekali početak simpozija Dies historiae – Žene kroz povijest. Simpozij organiziran na visokoj razini, sadržajnost, sveobuhvatnost teme od antike do danas uz medijski prikaz položaja žena u društvu, interdisciplinarnost samo su neke od odlika po kojima će se pamtiti ovogodišnji, deseti po redu, simpozij Dies historiae – Žene kroz povijest. Citirajući doc.dr.sc. Zrinku Erent-Sunko koja je na početku svoga izlaganja rekla: „Pravna je znanost bez povijesti slijepa“, preostaje nam poželjeti sljedećim generacijama studenata povijesti Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu da ne budu slijepi te da aktivno sudjeluju u radu studentskih udruga,  nastave s kontinuiranim radom i slijede primjer dobre prakse kakav je pokazao i ovogodišnji simpozij uz veliki odaziv studenata, profesora, gostiju i medijskih djelatnika Hrvatske radiotelevizije.

Petra Marincic
About Petra Marincic (1 Articles)
Studentica je druge godine diplomskoga studija povijesti i komunikologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu. Predsjednica je Društva studenata povijesti „Ivan Lučić-Lucius“ i studentska pravobraniteljica studenata na fakultetu. Dobitnica je Rektorove i Nagrade Voditelja Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu za najbolju studenticu završne godine preddiplomskoga studija. Sudjelovala je u dvije ljetne škole u organizaciji fakulteta i objavila jedan rad u časopisu Essehist te dva rada u Zborniku radova Lucius na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, čija je glavna urednica 16. i 17. sveska (zbornik u pripremi).

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.