Novo:

Održan međunarodni znanstveni skup „Povijest okoliša područja Regionalnog parka Mura-Drava“

Društvo za hrvatsku ekonomsku povijest i ekohistoriju i Povijesno društvo Koprivnica, u suradnji s Javnim ustanovama za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na područjima Koprivničko-križevačke i Međimurske županije organizirali su međunarodni znanstveni skup «Povijest okoliša područja Regionalnog parka Mura-Drava» koji je u Koprivnici 1. lipnja 2012. okupio istraživače iz SAD-a, Češke, Slovačke, Mađarske, Slovenije i Hrvatske. Na međunarodnom znanstvenom skupu, kojeg su zajednički organizirali Društvo za hrvatsku ekonomsku povijest i ekohistoriju te Povijesno društvo Koprivnica, svoja su istraživanja predstavila 23 izlagača. Važno je istaknuti kako je ovo treći po redu međunaroni znanstveni skup iz ekohistorije organiziran u Republici Hrvatskoj. Prvi je održan u Zadru 2000., a drugi u Koprivnici 2003. godine.    

Prvog dana skupa brojni predavači i stručnjaci iz Hrvatske, Mađarske, Sjedinjenih Američkih Država i Slovenije govorili su o temama važnima za očuvanje okoliša i njegovih važnih segmenata vezanih za očuvanje prirodnih vrijednosti, flore, faune, načina korištenja, kulturnu, tradicijsku i povijesnu baštinu, te problemima očuvanja vrijednog i sve više međunarodno važnog područja rijeka Mure i Drave. Prezentirani su i rezultati brojnih istraživanja koja su se odvijala na tom području. Predstavljene su povijest okoliša, geografske perspektive, zaštita prirode i etika zemlje područja uz rijeke Muru i Dravu, primjeri zaštite rijeka i drugih područja susjednih država, te je ukazano na mnoge važne činjenice vezane za povijest okoliša rijeka Mure i Drave. Drugi dan skupa upriličena je stručna ekskurzija u okviru koje su obiđene i predstavljene brojne znamenitosti područja Regionalnog parka Mura-Drava.

Organiziranje znanstvenog skupa o Regionalnom parku Mura – Drava zasigurno je dobar način da javnost dođe do argumenata temeljem kojih će formirati stav o tome kako u budućnosti gospodariti ovim prostorom. Dodatna vrijednost skupa je i to što su izlagali stručnjaci iz različitih znanstvenih područja, jer bilo je istraživača koji se bave prirodnim znanostima, ali također i onih kojima su struka pojedine društvene te humanističke znanosti. Na taj način dobila se šira znanstvena slika o temi, što će posebno biti interesantno za čitatelje nakon što se radovi sa skupa objave.

Hrvoje Petric
About Hrvoje Petric (82 Articles)
Rođen 1972. u Koprivnici. Završio studij geografije i povijesti u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu zaposlen od 2001. Stručno se usavršavao u Sjedinjenim Američkim Državama, Sloveniji, Mađarskoj, Austriji, Njemačkoj i Izraelu. Doktorirao 2008. u Zagrebu. Sudjelovao na brojnim znanstvenim skupovima u zemlji i inozemstvu. Autor je brojnih radova. Za svoj je rad nagrađivan. Predsjednik je Društva za hrvatsku ekonomsku povijest i ekohistoriju. Urednik je znanstvenih časopisa «Ekonomska i ekohistorija» i „Podravina“. Izvodi nastavu na preddiplomskom i diplomskom studiju povijesti iz predmeta: Ekohistorija, Ekonomska historija, Hasburška Monarhija: imperijalna baština te Europske regije i hrvatska povijest ranoga novog vijeka.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.